Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Laci Szeged 2018. szeptember 12. 06:48

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Bohumil Hrabal: Véres történetek és legendák

Könyvismertető

A kötet a népszerű író tucatnál is több írását tartalmazza. Kezdő írása olvasói levelekből összeállított szöveg. Ezek Hrabal befogadásának szélsőségeit példázzák, de a töredékekből kikerekedő montázs, mint Hrabal post scriptuma jelzi, magának a szerzőnek a "dialektikus portréját" is megrajzolja. A kötet leghosszabb írása a Legenda Káinról című elbeszélés. A novellát záró megjegyzés szerint Hrabal Káinja magán követi el a testvérgyilkosságot, az öngyilkosságot. A történet jól ismert a magyar mozinéző előtt: a Szigorúan ellenőrzött vonatok forgalmistája - ő Káin - a novella főszereplője, s elbeszélője is egyben, aki előbb öngyilkosságot követ el, majd - felépülve - már az életre esküszik, a szerelemre s leendő gyermekeire. S amikor éppen hazafelé biciklizik a szolgálatból, ahol talán már várja Mása, a menyasszonya, akkor éri a történelmi baleset - hisz a második világháború éveiben vagyunk - egy menekülő hadifogoly helyett az ő nyakába fúródik az eltévedt golyó. ; Hrabal figurái mindig plasztikusak, s egy-egy jellegzetes vonással mindig ironikus látószögbe kerülnek. Metek úr például rengeteg holmit halmoz föl otthonában: hibás fazekakat, néhány pár jobblábas cipőt, hibás nyomású lemezeket stb. Hiszen ezekhez olyan olcsón lehet hozzájutni - érvel Metek úr, aki Hrabal szöveg végi kommentárja szerint "minden előnyös vétellel eltakarja a kilátást önmagára, a szembenézést önmagával". Hosszan lehetne folytatni még a sort Hrabal történeteinek és legendáinak alakjaival, akik mind-mind alátámasztják Hrabalnak azt az írói meggyőződését, hogy a "gyermeki csacsogást tartom minden lehetséges felfedezés kezdetének, játékossággal és játékkal változtatom nevetségessé a siralomvölgyet".
Írta: Könyvtári Intézet

Bohumil Hrabal további művei