Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Philip Roth: Amerikai pasztorál

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; A pasztorál, a pásztorjáték műfaja az antikvitás óta a bukolikával, az idillel kapcsolatos. Philip Roth új regénye mintegy a műfaj "visszavonását", átértelmezését végzi el. Mert fölfogható ugyan úgy is a regény, hogy egy idillből indít, majd ennek az idillnek a széttörettetését, megsemmisülését beszéli el, ám - ellentétben a tartalomjegyzék sugallta egyenesvonalú epikus szerkezettel (A felidézett paradicsom; A bűnbeesés; Az elveszett paradicsom) - a regény mélystruktúrája okkal finomabb és bonyolultabb szövetű. Igaz ugyan, hogy a főhős, a kesztyűgyáros dinasztia mostani családfője, a zsidó Seymour Levov maga a sikerember (gimnáziuma sztárolt sportolója, a lányok rajongással körülvett szépfiúja, egy nagy vagyon örököse, később egy siksze, egy szépségverseny-győztes leány férje, egy kiemelkedően okos kislány édesapja), ám ezt a sikert nem csak az aknázza alá, hogy a kislány, a hatvanas évek háborúellenes, Vietnamért tüntető fiataljainak legradikálisabbjai közé tartozik, hogy - magányos terroristaként - felrobbant egy postahivatalt, négy ember halálát okozva, hogy a feleség megcsalja és elhagyni készül, hogy a kesztyűgyártás lassan dekonjunktúrába jut stb. Az aláaknáztatás már sokkal előbb megkezdődik. Az idillből a tragédiába vezető út fordítva is felrajzolható. A hazug látszatok világából jut Levov lassan és kemény leckék fejbeverő élményei nyomán tisztánlátáshoz, a condition humaine, az emberi szituáció - legalábbis az ő számára érthető - mély és egzisztenciális belátásáig, az igazi kérdések megfogalmazásáig. Szóval lehet, hogy a regény tulajdonképpen azt kívánja sugallni, az idill, a pasztorál a mai Amerikában is megteremthető, csakhogy ez miben sem fog hasonlítani a régihez, a klasszikushoz, szóval "amerikai pasztorál" lesz belőle, egy új, meglehetősen keserű, ám mégis hiteles minőségű "bukolika". - Többszörösen összetett, jelentős, kiváló regény Roth műve, minden igényes, gyakorlott olvasónak melegen ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Philip Roth további művei