Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Philip Roth: Sabbath szinháza

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Philip Roth legújabb regénye edzett pornográfiaolvasókat is megdöbbenthet a szexuális élet normális, félnormális és normalitáson túli formációinak, akcióinak és fantazmagóriáinak minuciózusan pontos, részletező leírásával is, de azzal is, hogy regénye jószerivel másról sem szól, mint tengerész kuplerájokban, színházakban, hitvesi ágyakban, leánykollégiumokban, utcákon és autókon, idős prostituáltakkal vagy a fiatal és "ártatlan" leányokkal, nimfomán asszonyokkal és frigid perszónákkal megtörtént esetekről. Minden telefonos szexszolgáltatást felülmúl például annak a magnószalagnak a tartalma, amely egy huszonéves főiskolás lány és egy hatvanéves főiskolai (segéd)oktató párbeszédét tartalmazza. Ennek ellenére csalódik az, aki úgy véli, a nagy író ezúttal a pornó területére tévedt vagy kalandozott el. A művének van ugyanis főhőse, akivel megtörténik a felsorolt események döntő többsége, és akinek egyéniségéhez, pszichéjéhez, karakteréhez valóban csak szexuális akcióin és vágyálmain, erotomán képzelgésein és cselekedetein keresztül lehet eljutni. És élő, plasztikus figurák e főhős, a zsidó Sabbath tettestársai, szenvedélyeinek fellobbantói s kioltói, partnerei és áldozatai is. Roth persze nemcsak a szexuális alvilágot, a lélek alvilágát kívánta bemutatni. Egyúttal ironizálja kultúránk egyik lényeges vonását is, az ún. szexuális forradalom, a feminizmus világméretű győzelme, a szexuális zaklatás mint olyan - bűnténynek ítélése utáni korát. De társadalomkritikája és kultúrabírálata csak egyik oldala művének. A másik, a sokkal jelentősebb, az emberi esendőség és züllöttség ábrázolása, méghozzá abból az alapállásból, hogy az ember ennek ellenére - vagy talán ennek következtében - mégiscsak "csodálatos". A pokoli bugyrokat megjárt Sabbath a mű végén szinte szophoklészi, gorkiji módon megdicsőül, az olvasó pedig úgy teszi le a regényt, mint a nagy alkotások után. - Felnőtt olvasók figyelmére érdemes.
Írta: Könyvtári Intézet

Philip Roth további művei