Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Róma ostroma és más elbeszélések

Könyvismertető

Bár Verne igazi műfaja a regény volt, több mint fél évszázados munkássága során számos elbeszélést írt, ezekből Az örök Ádám (730781) címmel jelent meg már hazánkban kisebb gyűjtemény. Ezúttal a hagyatékból előkerült, franciául is csupán 1993-ban megjelent négy novellát és két regénytöredéket bocsát közre az Unikornis Kiadó Kováts Miklós fordításában és Majtényi Zoltán szöveggondozásával, illetve utószavával. ; A négy novella a viszonylag korábbi művek közé tartozik, az író első sikerei idején, 1865-ben írta, vélhetően a Családi Múzeum című lap számára. A Pierre-Jean megelőlegezi a későbbi, bűnügyi tárgyú Verne-műveket, beleértve a romantikus cselekménybonyolítást és a morális tanulságokat. Az elbeszélés a háláról szól: a dúsgazdag marseille-i úr megszökteti a touloni fegyenctelepről azt a férfit, aki hajdan ötvenfranknyi "vagyonát" föláldozta az ő édesanyja megmentésére, hogy az idős asszony feje fölül ne árverezzék el szerény házát. A másik novella ironikus, humoros történet: két bogaras, megszállott latinos öregúr összeházasítja a kissé mulya, ám nagyon gazdag márkit az öregecske leányzóval, de mindezt csak mellékesen teszik, hiszen százszor jobban érdekli őket a latin ragozás és a fordítás megannyi részletkérdése (Anselme des Tilleuls márki házassága). A további két történet meghatározója ismét a romantika: az egyik a francia-spanyol határon dohánycsempészéssel foglalkozó haramiákról szól (San Carlos), a másik történelmi eseményekre utal, éspedig a francia csapatok 1848 őszi itáliai benyomulására (Róma ostroma). A két befejezetlen regényrészlet, illetve -terv közül az első, a Jedédias Jamet 1847-ben keletkezett, tehát Verne 19 éves korában született zsengéje, regénykezdeménye; a másik, A tanulmányút 1904-es keltezésű, vagyis a pálya végén született, ám töredékben maradt alkotás. Ez az író utazási regényei közé tartozott volna, és fölidézi egyik utolsó nagy álmát: az eszperantó nyelv világméretű elterjedésének hitét. E két töredék összevetése látványosan demonstrálja, hogy a nagyon fiatal és az idős alkotó fantáziájának frissessége mennyire hasonlít, írói elgondolásai mennyire jövőbe mutatók. Mintha a két mű keletkezése között nem is telt volna el ötvenhét esztendő. ; Verne kisprózái, irodalmi töredékben maradt regényei éppen olyan - élményt jelentenek rajongóinak, mint nevezetes regényei.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Jules Verne további művei