Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház Sümeg 2018. május 2. 13:30

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Lengyel Dénes: Magyar mondák a török világból és a kuruc korból

Könyvismertető

A könyv az író nagy sikerű mondagyűjteménye, az ugyancsak eredeti források nyomán írt Régi magyar mondák (legutóbb: 9503179) folytatása: a 16. és 17. század történeti mondáit gyűjti egybe. A hét ciklusba rendezett anyag hű tükre két évszázad háborúk, török és német pusztítások jellemezte történelmének. A közel 250 színes, érdekes elbeszélés között számos eredetmagyarázó monda található, a kötet anyagának jelentős része pedig hősök, vitézek (pl. Dózsa, Zrínyi és Rákóczi pályafutásáról szóló közmonda). Lengyel Dénes nemcsak a történetírók és a krónikások gazdag anyagából merít, felhasználja az emlékiratok, a néprajzi gyűjtések és a népmondák anyagát is, lehetőleg megőrizve az eredetiek szépségét. Kötetét értékes utószó, a függelékben időrendi tájékoztató, személy- és helynévmagyarázat egészítik ki. Korabeli metszetek, rajzok díszítik - a tizenkét éven felüli ifjúságnak és a felnőtt olvasóknak szánt kiadványt.
Írta: Könyvtári Intézet

Lengyel Dénes további művei