Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója

Könyvismertető

Legelőször 1912-ben látott napvilágot dr. Brenner József - az akkor már Csáth Gézaként jól ismert novellista és zenekritikus - elmekórtani munkája, amely a magyar elmegyógyászat történetében úttörő jelentőségűnek számít. ; Bevezető tanulmánya - bár számos vonatkozásban ma már meghaladottnak tekinthető - az elmebetegségek pszichikus mechanizmusát tekinti át. Ezt követi maga a "mű", S. G. kisasszony naplója, amelybe a szerző beleapplikálja a kórrajz részletező leírását. A naplóföljegyzések és a pszichológus író értelmező passzusai kirajzolják a betegség kialakulásának folyamatát, - megrázó olvasmányélményt nyújtva - ahogyan S. G. kisasszony tudatában monumentálissá nő üldözője, a Lény. Végül Csáth Géza Diagnózisa zárja a különös hatású esettanulmányt. ; A kötet - miként előző kiadása is - tartalmaz egy korabeli könyvismertetést a műről (Ferenczi Sándortól), egy elemző tanulmányt a pszichiátria mai állása szempontjából (Buda Bélától), és a novellista-szépíró munkáinak pszichoanalízis felőli értelmezését (Szajbély Mihálytól). Ez a kiadás is értő, összefoglaló előszót tartalmaz (Mészöly Miklóstól). Az orvosi kifejezések szótárával és válogatott bibliográfiával záródó kiadvány - fontos darabja a Csáth-életműnek.
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei