Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Aranyos tekergők

Könyvismertető

Urbán V. László az eddigi Tamási-gyűjteményekben nem szereplő, "elfeledett írásokat" - elbeszéléseket, cikkeket, tárcákat, vele készült riportokat - válogatta a kötetbe. A szöveganyag felkutatását is elvégző szerkesztő 1927 és 1947 közötti és javarészt erdélyi lapokban publikált műveket és megnyilatkozásokat rendez el a könyv három részében. A címadó és kötetnyitó három elbeszélés a Szűzmáriás királyfi (legutóbb: 9723219) epizódjainak, Csorja Bódi, a gyengéd lelkületű, virágos kedvű főhős kalandjainak és látomásos világának önálló kisprózai megformálásai. A csokornyi elbeszélés és egy jelenet sorában is akad Tamási önéletrajzi epikájának "ősvariánsa", illetőleg néhány olyan novella, amelyeket a későbbiekben - félreértelmezett "nacionalizmusuk" miatt - nem szerepeltettek az író köteteiben (pl. Játék és vér). Elsősorban a közösségi lét "katakombáiba" szorított székelységről írja cikkeit a 30-as években, karcolataiban pedig lendületes vonással, ízes humorral és szociografikus hitellel villant fel népi karaktereket, élethelyzeteket. Feltehetően politikai, cenzurális okok miatt lappangtak eddig azok az 1940 utáni publicisztikái is, amelyekben az író az anyaországhoz való visszatérést ünnepli, a háború után pedig népe jövőjén töpreng. Az író korabeli vallomásaiban, nyilatkozataiban, (melyekből az ismétlések miatt esetenként csak részleteket kapunk), az "elhagyatott székelyekről", műhely-kérdésekről, írói tervekről, vallásról, politikáról egyaránt beszél, hozzásegítve az olvasót az Ábel-regények, novellák, színművek művészi szándékainak megértéséhez. - A Tamási Áron-életmű szépszámú hívének és egyben az íróval foglalkozó kutatóknak szóló kiadvány.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei