Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Molnár Tamás: A modernség politikai elvei

Könyvismertető

Molnár Tamás kisméretű könyve - címével ellentétben - nem a modernség (korának határai egyébként szélsőségesen vitatottak) kimunkált és közkinccsé tett, mondjuk, általánosan elfogadott politikai elveit mutatja be és értelmezi, hanem kemény és sokoldalú kritikát gyakorol rajtuk. Felfogása szerint a posztmodern is a modernség szerves része, a modernség gyökerei pedig a korai újkorban erednek, nagyjából Hobbes és Vico koráig és eszméiig vezethetők vissza. Ennek a hatalmas időszaknak a társadalomfilozófiai és politikai eszméit veszi górcső alá Molnár Tamás, azt igyekezvén kimutatni, hogy a bajok gyökere - mert a modernitás egészét alapjában véve elítéli - részint az egyenes vonalú (lineáris) fejlődés koncepciójának elfogadásában rejlik, részint a liberalizmusnak arra a paradigmaváltására vezethető vissza, amely az intézmények helyett az individuumokra tette a hangsúlyt. Molnár számos korábbi művében kritizálta - lényegében konzervatív, keresztény szempontból - a modernitást, elsősorban a különböző "intézmények" (pl. az egyház, az értelmiség mint olyan stb.) válságjelenségeire koncentrálva. Ezúttal nem empirikus beszámolót nyújt, nem a válságjelenségek felsorolását és értelmezését végzi el, hanem a válság eszmetörténeti gyökereit próbálja meg kitapintani. Mérlegelése szerint jószerivel az egész újkori filozófiai és politikai gondolkodás tévúton járt, az új, a válságot meghaladó eszméket a mai kornak kell - modernitás és a posztmodernitás ellenében kiküzdenie. A mű inkább mélyenszántó és igen nagy műveltségről tanúságot tévő pamflet, mint eszmetörténeti összefoglalás. - A szerző korábbi munkáit ismerő olvasóknak ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Molnár Tamás további művei