Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Összes novellája

Könyvismertető

A Kortárs Kiadó ezzel a kötettel teljessé teszi a Tamási Áron-novellák újabb összkiadását. Az életmű e fontos részének két előzménye van: a Szépirodalmi Kiadó az életműkiadás részeként - még a szerző közreműködésével - két kötetben, öt autorizált ciklusba ("könyvbe") rendezve, 1967-ben jelentette meg a novellák "összegyűjtött" corpusát (670966); ezt követően - már Tamási halála után - Z. Szalai Sándor szerkesztésében jött ki az író első - a korábbiakat huszonöt elbeszéléssel gazdagító - Összes novellái című gyűjteménye (820814). A legújabb "összes" tartalma ez utóbbit követi (csak egy újonnan fellelt darab szerepel benne), elmaradtak viszont a termés évköreire, valamint a ciklus-, cím- és szövegváltozatokra utaló jelzések. ; Az új, szép vászonkötésben kiadott háromkötetes változat utolsó könyvében az 1945 és 1966 közötti elbeszélés-termés több mint félszáz novellája és szinte kisregény méretű hosszú elbeszélése olvasható. Az író az "ős élménykörök", az erdélyi miliő tematikájából gazdálkodik ekkor is, a népnyelvi elevenség, fordulatosság ízeit megőrizve. Mesélőkedve, a személyességgel áthatott történetmondó közvetlenségének meghatározó jellege is megmarad. Fanyar humor, "góbés" fordulatok jegyében formálja alakjait (pl. Káprázat); a Tamási által kialakított anekdotizmust is finom költői játékosság hatja át (Szabadság madara; Aranyegér). "Mint a könnyű pehely - írja az egyik elbeszélés intonációjában - lengedeznek" sokszor történetei a messzi múltban. Egy még organikus népi társadalom kultuszait, folklorisztikus elemeit idézi fel több finom novellában (pl. Karácsonyi pásztorocskák); az életmű rövidprózai termése is az antológiadarabnak számító hosszú elbeszélések, a Gyökér és vadvirággal zárul. Igaz ugyan, hogy Tamásinak még mindig a regényei a legnépszerűbbek, de elbeszélői életművének is kétségtelenül a 20. századi magyar epika időtálló értékei között van a helye. ; A három kötet anyagát visszakereshetővé tevő mutatóval kiegészített hármas gyűjteményes kötet beszerzésénél érdemes az előzmények állapotát, példányszámát is tekintetbe venni.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei