Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Pálfalvi Nándor: Nézz meg jól a fényben

Könyvismertető

A prózai munkáival ismertségre szert tett Pálfalvi Nándor szerelmes verseit adja most közre, azokat a többnyire hagyományos poétikai-formai eszközökkel megalkotott költeményeket, amelyekben a szerelmi érzés megannyi árnyalatát, rezdületét, ellentmondását és szélsőségét fogalmazza meg. A szerző százféle alakban láttatja az önnön rajongásának kiszolgáltatott férfit: ritkábban, mint életgyőztes hímet és sűrűbben, mint "csatakos lélekkel vacogót", azt, aki képes önmagát is föladni imádottjáért (Búcsú; Égi jel intett). Pálfalvi Nándor verseiben a szerelem leggyakrabban a kétséggel, az ingadozó reménységgel fejeződik ki, mintha jobban érdekelné a gyönyörűség fonákja, a másikért való reszketés, a vágytól és kívánságtól való remegés, mint a beteljesülés (Ez egy levél; Ha kérdezem; Örök Napod; Nem hagyhatsz el; Fohász stb.). Konvencionális képekkel, hasonlatokkal, kérdésekkel, föl- és megszólításokkal, stíluselemekkel él a költő, hogy ajzottságát vagy kétségeit kifejezze. De láthatóan nem is célja a kortárs szerelmi líra megújítása - érzéseit hagyja kiáradni, majd ezeket betördeli a versformák kereteibe. A sötétkék bársonyba fogott, szépen tipografizált kötet - elsősorban ajándékozásra való.
Írta: Könyvtári Intézet

Pálfalvi Nándor további művei