Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Mózes, a népvezér

Könyvismertető

Hegedüs Géza műve egyesíti a népszerű ismeretterjesztést, a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló regényt, az esszéisztikus korrajzot, a vallástörténeti tanulmányt, a történelmi értekezést és a kultúrhistóriai kismonográfiát. Könyvének tárgya Mózes, részint a valaha élt zsidó vallási vezető és - lényegében - vallásalapító, részint a Biblia első könyveinek (persze igazolhatatlan) szerzője, részint a nagy mitikus alak, részint a Nyugat kultúrájának egyik meghatározó figurája. Az író ért hozzá, hogy e sokféleséget egyesítse az általa konstruált alakban, azt felruházza nemcsak a hús-vér ember tulajdonságaival, de a később ráruházott, ki tudja mennyire igazolható vonásokkal is, de rávetítse - mondjuk - Michelangelo nagyszerű szobor-látomásának jellemzőit is. A könyv azonban korántsem csupán Mózesről szól, hanem Mózes kapcsán az ókori zsidóság egész történetét is elbeszéli, kezdve a mitikus ősatyáktól egészen a valóban történeti - és persze Mózes utáni - királyokig. Bevezetést nyújt Hegedüs Géza a Biblia világába, az egyistenhit kialakulásának vallási "forradalmába", de áttekinteti az olvasóval az emberi történelem közel-keleti kezdeteit is. Teszi mindezt az író roppant behízelgő módon, minden tudóskodás és tudálékoskodás nélkül, ismeretet ismeretre halmozva, jórészt friss tudományos eredményekre építve, ám olymódon, hogy mindenki úgy vélheti, lényegében tudta ezeket a dolgokat, csak így összeszedve valahogy többet mondanak számára. Izgalmas is a történet, regényszerű is, ráadásul könnyen beilleszthető az általában tudott dolgok halmazába. - Széles körben érdemes ajánlani, fiatalok számára is.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei