Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Kisebb költemények

Könyvismertető

Legnagyobb epikus költőnk lírai munkásságának hosszmetszetét adja a bő válogatás, amely az életmű három nagy korszaka szerint haladva, időrendben közli a költeményeket. Nemcsak azért jó Szilágyi N. Zsuzsa válogatása, mert egyetlen nagy és fontos verset sem hagy ki, hanem azért is, mert hitelesen visszaadja Arany János költészetének valamennyi korjellemző és egyéni vonását, motívumát, színét és zamatát, érzelmi és műfaji, tartalmi és poétikai-stiláris-nyelvi gazdagságát. Ugyancsak jó választás volt Németh László 1932-ben írott Arany-tanulmányának részletét bevezetőként közölni, hiszen a szerző épp e versvilág roppant gazdagságára hívja föl a figyelmet nagy erudícióval; ő mutatott rá, miben tér el a ballada- és a versköltő Arany, miféle költői alkat nyilvánul meg szomorúságában, rezignációjában, halk megrendüléseiben és sajátos humorában, azután méltatja képzeletét és képalkotó zsenijét. Így rajzolódik ki a kisebb költemények ívén az 1839 tavaszi Elégiától vagy a Válasz Petőfinek című episztolától az Arany János-i mű az olyan búcsúzó versekig, mint Az agg színész vagy a nevezetes, szinte szállóigévé vált Sejtelem című négysoros. Név- és szómagyarázatok, életrajzi kronológia, Betűrendes versmutató zárja a kitűnő színvonalú - diákoknak szóló válogatást.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei