Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Tanulmányok és kritikák

Könyvismertető

A két szombathelyi tanár, sok-sok szép kiejtési verseny zsűritagja a "Szép magyar beszéd" versenyekre készülő diákoknak és fölkészítő tanáraiknak állított össze nagyon praktikus segédletet. A kötet anyaga alapvetően kétféle metodikát követ, ennek megfelelően tartalma is kétféle: elméleti ismereteket nyújt, illetve gyakorlatokat és gyakorló szövegeket. ; Elöljáróban két pályakép olvasható, a versenyek névadójáról Kazinczy Ferencről, valamint a versenyek kezdeményezőjéről, Péchy Blanka színművésznőről. A kiadvány ezután első harmadában a sikeres fölkészülést segítő cikkeket, módszertani átmutatásokat közöl (a fölkészülés fázisa, akusztikai követelmények, a tiszta beszéd szabályai), majd a szerzőpáros a Beszédtechnikai alapismeretek módszeres leírását adja (Légzés; Hangadás; Kiejtés; Kifejezés), illetőleg a nehezen képezhető hangok (Sz, C, Z, S, Cs, Zs, R) gyakorlásához nyújt feladatsorokat. A kiadvány legterjedelmesebb része szöveggyűjtemény, az itt szereplő írások egyik fele nyelvművelő szakcikk, anyanyelv-ápolási ismeretterjesztő mű (pl. Babitstól, Bárczi Gézától, Csoóri Sándortól, Deme Lászlótól, Gál Sándortól, Grétsy Lászlótól, Hernádi Sándortól, Illyéstől, Kosztolányitól, Krúdytól, Lőrincze Lajostól, Péchy Blankától, Sánta Ferenctől, Sütő Andrástól), a másik fele magyar klasszikusok és kortárs írók remekmívű, nemes veretű prózája (Eötvös Józseftől és Jókaitól Fekete Istvánon át Kósa Csabáig). ; A feladat- és szöveggyűjtemény alkalmas a szép, szabatos szövegolvasás, illetve a művészi előadóképesség fejlesztésére, továbbfinomítására. - Elsősorban iskolai könyvtárakban helyezendő el.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei