Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette besucher Debrecen 2018. május 27. 18:10

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Závada Pál: Jadviga párnája

Könyvismertető

A Jadviga párnája naplóformában írt regény. A naplót Osztatní András írja, esküvője napján kezdve a bejegyzéseket. Hangja nem épp felhőtlen; mert igaz, hogy megnyerte feleségül a varázslatos Jadvigát, ám már a nászéjszakán érik bizonyos, nehezen meghatározható, kellemetlen benyomások. A férj gyanakodni kezd, lassan szinte rögeszméjévé válik, hogy valami "nincs rendben". Közben persze múlnak nemcsak a napok, az évek is. A napló - sajátos szemszögből és egy sajátos szenvedély tükrében - szinte a századfordulótól beszámol a kisebbségi kisváros mindennapjairól, történelem alatti történelméről. A hősnek gyermeke is születik, Miso, akinek cseperedése szintén érdekes fejezetekkel gyarapítja a naplót. Osztatní András és Jadviga viszonya azonban nem hogy tisztulni látszana, egyre homályosabb és rejtélyesebb lesz. Olyannyira, hogy az olvasó szinte egy házasságtörési és "vérfertőzési" történetként kezdi olvasni, kivált akkortól, amikor a napló Jadviga kezébe kerül, aki nemcsak végigolvassa férje titkos irományait, benne a róla szóló különböző passzusokkal, de társszerzővé válik: beleír a naplóba, kiigazít bizonyos dolgokat, új információkkal szolgál. Még később, az immár felcseperedett Miso is kezébe kaparintja szüleinek közös feljegyzésgyűjteményét, és ő sem állhatja meg kommentárok, bejegyzések nélkül. Az olvasónak ekkor már hármas nézőpontból előadott történetet kell rekonstruálnia, felderítenie, azt, milyen viszonyban állt Jadviga a nevelőapjával (aki férjének igazi apja), mi köti őt egy bizonyos ügyvédbojtárhoz, akinek gyermeke végül is Miso. ; A többszörösen összetett, nyelvileg-stilárisan is remekül megformált regény új kiadása is - minden olvasó érdeklődésére számíthat. Az utóbbi évek kortárs magyar irodalmának igazi nagy sikere.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Polcokon