Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Keraban, a vasfejű

Könyvismertető

Az 1880-as években írott regény címszereplője, a végletesen makacs Keraban korántsem csupán egy negatív emberi tulajdonság megtestesítője, inkább "Európa beteg embere", az elmaradott Törökország szimbóluma, a kimozdíthatatlan ódonság jelképezője. Az egyszerre humoros és izgalmas kalandregény számos epizódja voltaképp annak epikus illusztrációja, hogy a körülményekhez való alkalmazkodás képtelensége kerékkötője minden haladásnak. ; A történet Isztambul európai városrészében veszi kezdetét; ide érkezik meg a rotterdami dohány nagykereskedő, Van Mitten úr és hű, ám kissé tohonya szolgálója, Bruno; az a céljuk, hogy találkozzanak a holland úr török üzletfelével, Kerabannal. Véletlenül botlanak egymásba a Boszporusz rakpartján. Keraban mester kitörő örömmel fogadja vendégét, és azon nyomban meghívja a város ázsiai részén (Szkutariban) lévő villájába. Indulnának is a révhez, amikor hirdetményt pillantanak meg, mely szerint a tengerszoroson átkelőknek személyenként tíz parát - fél csésze kávé árát - illetékképpen fizetniük kell. A vasfejű - és dúsgazdag - Kerabant kihozza a sodrából az újabb adónem, és fölháborodásában kijelenti: márpedig ő nem fizeti ki a csekély átkelési illetéket, inkább lovasfogaton megkerüli a Fekete-tengert, hogy hazajusson a néhány száz méter távolságra lévő házába. Elhatározásáról sem Van Mitten, sem engedelmes unokaöccse, Ahmed nem képes lebeszélni; Keraban hajthatatlan, több száz mérföldes, vagyonba kerülő utazást tesz csak azért, hogy néhány fillérnyi, szerinte jogtalan adót ne kelljen kifizetnie. A családi perpatvar elől Törökországba menekült Van Mitten sem tehet mást, követi ellentmondást nem tűrő házigazdáját. Nem soká útnak indul a kis csapat. Ugyanezekben a percekben gyanús alakok is settenkednek Keraban nyomában; az a szándékuk, hogy megbízójuk számára elrabolják Keraban unokaöccsének, Ahmednek Odesszában élő szépséges menyasszonyát, a gazdag Amáziát. A fiatalok esküvőjének időpontja már ki van tűzve, ám a haramiavezér, Szaffár magának akarja a leányt. Ilyen "dupla" szálon bonyolódik a cselekmény: elindulnak Kerabanék a Fekete-tenger körül, és elindulnak az emberrablók is Odessza felé. Természetesen számos kaland során keresztezik egymás útját, miközben a jellemkomikum valóságos parádéja zajlik a minden apróság dolgában hajthatatlan Keraban, illetve beletörődve engedelmeskedő útitársai között. Útikalandok, haramiatámadások, természeti viszontagságok fűszerezik a remek tájleírásokat, melyekből kirajzolódik az egész Fekete-tenger környékének 19. századi tablója. ; A kitűnő - politikai szatírának sem utolsó! - regény egyfelől szórakoztató olvasmány, Verne egyik legsikerültebb könyve, amely Karinthy Frigyest is megihlette, ennek nyomán írta meg az Így írtok ti (9712193) Verne-paródiáját, A Csömöri úttól egészen a Filatori-gátig című kis remeklését. - Széles körben beszerezhető kötet, amely Makacs Keraban címváltozattal 1961-ben jelent meg utoljára.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei