Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Virginia Woolf: Orlando

Könyvismertető

Az 1928-ban írt, magyarul először 1943-ban megjelent Orlando az írónőnek máig a kritikák kereszttüzében álló, legjelentősebb műve. Cselekménye, a férfiből nővé változó Orlando élete majdnem 400 év alatt játszódik, minden időpontban realista módon körülhatárolt társadalmi-történelmi körülmények között. ; A történet 1586-ban kezdődik. A főhős egy híres angol nemesi család tagja. Költői ambíciókat ápol magában, és megkezdi egész életén át húzódó főművének, a "Tölgyfá"-nak írását. Fokozatosan ismerkedik meg a létezés különböző oldalaival. A nagyvilági élettel hamarosan kapcsolatba kerül: az öregedő Erzsébet királynő szerelme, s mint ilyen, kincstárnoka és első udvarmestere lesz. A titokzatos orosz lány, Szása Romanovics révén megismeri az igazi szerelmet és a csalódást. Életének következő állomása Konstantinápoly, ahol rendkívüli követ. Herceggé való kinevezésének, Rosina Pepito táncosnővel történő házasságkötésének reggelén következik be a megmagyarázhatatlan fordulat: nővé változik. A regény további részében így ismerkedik tovább az élet titkaival. Először a civilizációval próbál szakítani, majd ennek reménytelenségét belátva, Lady Orlandóként visszatér Londonba. A legközelebbi nagy esemény a 19. században következik be: férjhez megy Shelmerdie kapitányhoz, és gyereket szül. A 20. században, 1928-ban ismét találkozik ifjúkorának csodált irodalmi mesterével, Nick Grene-nel, aki egyetemi tanár, a Viktória-kor befolyásos kritikusa; a "Tölgyfá"-ban kedvét leli, mivel nyoma sincs benne a modern szellemnek. A művet kiadja, és ezzel a hős(nő) író lesz. ; A regényt egyesek angol stílustörténetnek tekintik, mert minden kort a maga sajátos formájában, különös légkörével vázol; mások, mivel a korok és az emberélet viszonylagosságát mutatja be, a relativitás elméletét alapul vevő filozófiákkal hozzák kapcsolatba. - Elsősorban a modern irodalomban jártas olvasóknak ajánlható a mű, amely ezúttal Zsámboki Mária utószavával jelenik meg.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Virginia Woolf további művei