Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Benedek István: Rendületlenül

Könyvismertető

A válogató-szerkesztő Benedek Istvánnak az volt a célja, hogy gyűjteményével felhívja a figyelmet - főleg az ifjúságét - a hazaszeretetre, arra az eszmére, amely rációval nehezen közelíthető meg, de talán a költészettel igen. ; 86 költő közel félezer alkotása segít abban, hogy a hazaszeretet újra kilombozódjék a mai nemzedékekben. Közölnivaló bőven akad, hiszen a magyar költészet évszázadok óta szorosan összefonódott a hazaszeretettel: az ország elnyomottsága, a lakosság szenvedése, a vesztett csaták és bukott forradalmak - érthetően - ösztönzőbben hatottak a költőkre, mint a nyugalmas polgári jólét ritka évei. Nemzeti költészetünk egyik fő jellemzője éppen a visszapillantás, a történelmi számvetés. A tizenöt fejezetbe csoportosított költemények hazánk történelmi sorsfordulóihoz (pl. honfoglalás, Mohács, háborúk) és meghatározó korszakaihoz (pl. I. István kora; reformkor; a századelő) kapcsolódnak. Attila és Árpád megéneklése az első egység, feltételezve, hogy identitásunk alapja a hősi idők kultuszában rejlik. Regék, mondák, intelmek, krónikák szövegei egészítik ki a költeményeket, amelyeknek szerzői között találkozhatunk kevésbé ismertekkel (pl. Csáki Demeter, Hetyey Gábor, Cserei Mihály, Sárközi Máté, Kozma Andor stb.) és olyanokkal, akik máig a magyar költészet csúcsát jelentik (pl. Ady, Arany, Babits, Petőfi, Dsida, Illyés, Áprily stb.). A kötet tehát egyúttal a magyar líra arcképcsarnoka is, még ha az összeállításból kimaradtak is a ma élő alkotók, a határainkon túl élő költők. Benedek a fejezetekhez történelmi magyarázatokat fűz, a versek jobb megértését pedig lábjegyzetekkel segíti. A reprezentatív kiállítású antológia külön értéke a kötetben szereplő írók kislexikona, ugyanakkor ebből a kiadásból kimaradtak a magyar történeti festészet kimagasló értékű műveinek hasonmásai. - Széles körben, kivált az ifjúság számára ajánlandó, az 1848-as forradalom 150. évfordulójára ismét kiadott nagyszabású antológia.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Benedek István további művei