Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette cepheida Szentendre 2016. június 22. 07:58
elvesztette MarciMarci Budapest 2018. március 16. 11:06
elvesztette MarciMarci Budapest 2018. március 16. 11:09
megtalálta MarciMarci 2018. március 16. 11:11
elvesztette MarciMarci Budapest 2018. március 20. 15 óra

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gabriel García Márquez: Söpredék

Könyvismertető

García Márquez első, először 1954-ben megjelent regénye a Söpredék (magyarul megjelent már a Baljós óra című kisregény-gyűjteményben, 751854). A mai olvasó természetesen képtelen arra, hogy spontán-naivul olvassa, óhatatlanul a Száz év magány és társai szemszögéből nézi a művet, és erre késztetheti az is, hogy a Söpredék már kezdetben halott főszereplője, a titokzatos orvos annak idején a Száz év magány Aureliano Buendia ezredesének ajánlólevelével érkezett a regény helyszínére, az Isten háta mögötti Macondóba. ; A regény élén egy hosszabb idézet áll az Antigonéból, és nem véletlenül. A történet itt is egy temetetlen holttest köré szerveződik. Az ezredes ajánlólevelével érkezett orvos ugyanis meghal, a macondóiak pedig nem hajlandók eltemetni. Miért? Erről szól a regény. Kissé talán oknyomozónak is tűnhet a mű, nagyon is szabályos kompozíciójával, poénra hegyezettségével, a későbbi García Márquez azonban még megmutatja igazi vonásainak legtöbbjét is. Mert a halála előtt már élőhalott, remetemagányba, mintegy a sírba visszavonuló orvos korántsem szimpla különc, meg nem értett és értetlen áldozat. Egy egész világ magyarázza mind különös életét, mind végső gesztusát, az öngyilkosságot. Macondó régi hagyományai, babonás-misztikus légköre is "bűnös" mindabban, ami történik, de főleg bűnös (ezúttal idézőjel nélkül) az a söpredék is, amely a helységet megszálló, felvirágoztató, prostituáló, megbecstelenítő, majd meg elhagyó, a régi (de az már mégsem lehet a régi) nyomorba-elhagyatottságba visszataszító banántársaság nyomán lepi el a regény helyszínét. ; Megrázó, különös hatásokkal élő, a belső monológgal bravúrosan bánó korai remekmű a Söpredék, - minden olvasónak melegen ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Gabriel García Márquez további művei