Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Ezernyolcszáznegyvennyolcz

Könyvismertető

Ez az emlékalbum - amely az 1848-as forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára, 1898-ban megjelent kiadvány reprintje - a századforduló nemzedéke érzelem- és gondolatvilágának jellegzetes dokumentuma. ; Az album - képeinek, szövegének tárgyi hűségével és szellemi karakterével - nem csupán azt közvetíti, hogy mi is történt 1848-49-ben. Akaratlanul arról is szól, hogy a legendák és átértelmezések milyen rendszerébe illesztette a fél évszázaddal korábbi eseményeket a kiegyezés utáni nemzedék. A kötet Kossuth portréjával kezdődik és sírjának fotójával zárul - nem véletlenül. Az iránta megnyilvánuló tisztelet a kor politikai közhangulatának lényeges eleme volt. A tényanyag a továbbiakban laza időrendet követ. A kísérőszöveget nagy létszámú munkatársi gárda készítette, így stílusuk, történelmi megbízhatóságuk erősen különböző. Abban viszont egységesek az illusztrációk és kivált a kapcsolódó kommentárok, szépirodalmi betétek (Jókai Mór, Bródy Sándor és Rákosi Jenő szerkesztésében), hogy Deák Ferenc "művének", a kiegyezésnek nyílt történelmi propagandájaként foghatók föl. Értelmezésük nyilvánvaló: 1867 a reális 1848. Ezt támasztja alá az az egységes szemlélet például, amely a császári-királyi udvar tagjait mentesíti a közvetlen felelősség alól. A szerkesztők következetes nemzeti látószögének érvényesülése torzulásokat mutat a nemzetiségek megítélésében; az 1848 késő tavaszától, nyarától fellépő szerb, román, horvát és szlovák mozgalmakat kizárólag lázadásoknak tekintik. Az ún. Görgey-kérdésben tartózkodnak az "áruló" kifejezéstől - a politikus 1898-ban még élt -, de morális kétségeit sem közvetítik. ; Az album első közreadása óta a főbb témakörökben jelentősen megváltozott a szaktudomány ítélete. A mostani kiadás bevezetőjében Csorba László ismerteti a legújabb értékeléseket, illetve helyesbíti azokat a pontatlanságokat, amelyek a csataleírásokban, valamint a hadseregek, a vezető személyiségek szerepére vonatkozó információkban előfordulnak. ; A pazar kiállítású, egyedülálló képanyaggal rendelkező album tehát nemcsak gyönyörködtet, de - pontatlanságai ellenére is - jellegzetes tanúja, dokumentuma a századfordulót megelőző időszak magyar történelmének és történelemszemléletének. - Nagy könyvtárak gyűjteményébe való reprezentatív kiadvány, amelyet az iskolai történelemtanításban, a megemlékezésekre való felkészülésben is hasznosíthatnak a diákok és a pedagógusok.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei