Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Boldizsár Ildikó: Varázslás és fogyókúra

Könyvismertető

A JAK sorozatban megjelenő kötet lényegében nagyszabású kísérlet egy lehetséges "meseesztétika" elméletének kidolgozására, kategóriáinak megformálására. A magyar irodalomtudomány e meglehetősen elhanyagolt területén - eltérve a szokványos elemzési szempontoktól - a szerző elsősorban a műfajt és a műformát vizsgálja. A tradicionális meseesztétikák a népmesét a hallgató vagy a mesélő szempontjából írják le, a műmesét pedig pedagógiai és pszichológiai hatásuk felől. Ettől lényegesen eltérő módon Boldizsár Ildikó nézete az, hogy a mű- és népmesék egységesen tipologizálhatók, közös strukturalista vagy szemiológiai modellek állíthatók föl a sztereotípiák, a visszatérő motívumok alapján. Ezek a jegyek - a mesehősök és hősnők, szereplők, állatfigurák, varázseszközök, helyváltoztatási módok, átalakulások és metamorfózisok, az ég-föld, tűz-víz szerepe, halál, értékrend, záróformulák, stílus és szerkezeti jellemzők - teszik lehetővé számára, hogy összevesse a nép- és műmeséket, hogy egységes szempontok alapján vizsgálja mindkettőt. Ezek után méri föl, milyen morfológiai kapcsolat áll fönn a nép- és műmese között, továbbá mely elemek és motívumok maradnak évszázadokon át időállóak és melyek bizonyultak múlékonynak, illetőleg, hogy az átrendeződések, transzformáció-sorozatok nyomán mikor és milyen új meseszüzsék keletkeznek. Boldizsár Ildikó példaanyaga - az elmélethez méltóan - impozáns, klasszikus tündérmeséket éppen úgy vizsgál, mint Andersen, Hauff, Milne vagy Lázár Ervin-alkotásokat. - A tanulmány mind az irodalomtudomány, mind a folklorisztika új fejleményei iránt érdeklődők figyelmére számíthat.
Írta: Könyvtári Intézet

Boldizsár Ildikó további művei