Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2012. április 26. 09:54

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Hatteras kapitány

Könyvismertető

1860-ban ismeretlen útra indul Liverpoolból egy angol vitorlás gőzhajó, a Forward. Kapitánya nincs, másodtisztje Richard Shandon vezeti távoli célja felé 18 utasát. A hajót egy különös, 1859-ben kelt levél utasításai alapján építette a megadott tervrajz szerint. A Forward tervszerűen halad előre, levelekben megadott közelebbi célok során át az Északi-sarkkör irányába, mert válságos helyzetekben mindig egy újabb levél kerül elő, a hajóra küldött óriási dán kutya közvetítésével. Egy válságos pillanatban, amikor a legénység ellenáll a másodtiszt parancsainak, átveszi a vezetést az addig a matrózok közt rejtőző Hatteras kapitány, a rettenthetetlen sarkutazó. Három esztendeje a csodával határos módon egyedül menekült meg az általa vezetett Farewall nevű hajó legénységéből, de ennek ellenére nem tett le szándékáról, az Északi-sark meghódításáról. Rögeszmével határos elszántságát az a rettegés is táplálja, hogy a gyűlölt amerikaiak megelőzhetik a felfedezésben angol hazáját. Amikor a másodtiszt az elviselhetetlen nehézségek és Hatteras ellentmondást nem tűrő határozottsága miatt a fellázadt legénységhez csatlakozik, a kapitány és hű emberei - köztük Clawbonny doktor - magukra maradnak. Nagy megpróbáltatások és kalandok közepette végül is a Sarkra vezet az útjuk. A kapitány azonban nem elégszik meg azzal, hogy néhány száz méterre megközelítse célját. Pontosan oda akarja kitűzni zászlóját, ahol - szerinte - a délkörök összefutnak: egy magas vulkán tetejére. Innen a csodával határos módon menekül el, de megháborodik: életének további napjait elmegyógyintézetben kell töltenie. ; A regény a legjobb Verne-könyvek közé tartozik. A megszokott, egysíkú jellemrajzért kárpótol a kapitány jellemének és kilétének rejtélye, majd a sarkkutatás különböző izgalmai. A cselekménybe ügyesen van beépítve az Északi-sark meghódításáért az író koráig folytatott küzdelem teljes története is.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei