Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Észak Dél ellen

Könyvismertető

A kalandos történet a múlt század hatvanas éveiben játszódik az amerikai délen, a polgárháború idején. Hőse James Burbank, a gazdag és emberséges floridai ültetvényes, a rabszolgaság eltörlésének híve, Jacksonville városka közelében él családjával. Fia, Gilbert a polgárháború kitörésekor átszökött az északiakhoz, és most a Saint John folyón Jacksonville felé tartó Dupont tengernagy hajóraján teljesít szolgálatot. Burbank szorongatott helyzetben van. Régi ellensége, a Texar nevű kétes alak, aki szenvedélyesen védelmezi a rabszolgaságot, állandóan ellene izgatja Jacksonville csőcselékét. Beidézteti a bíróság elé, ott - többek között - szemére veti, hogy bár a rabszolga-felszabadítás híve, saját ültetvényén mégsem szabadítja fel a rabszolgákat. Burbank nem veszi észre a csapdát, s kijelenti, hogy négerei ettől a perctől kezdve szabadok. Mindez azonban csak ürügy Texarnak arra, hogy felfegyverzett embereivel megtámadja Burbank birtokát, és elrabolja kislányát. A kastélyban az éj folyamán Gilbert jelenik meg; közli, hogy Dupont hajóraja a folyó torkolatánál áll és várja a dagályt, hogy elfoglalhassa Jacksonville-t. Texar bandája elfogja Gilbert-et; a városka börtönében apa és fia ítéletükre várnak. Egyedül az északiak megjelenése mentheti meg őket. Már-már reménytelen a helyzetük, amikor egy óriási orkán segítségével a folyó annyira megduzzad, hogy a hajóraj felhatolhat a városka alá, s megdöntheti Taxer rémuralmát. ; A regény fő érdeme, hogy az amerikai polgárháborúról hiteles képet és könnyen elsajátítható ismeretanyagot ad.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei