Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: A Szahara tengere

Könyvismertető

A századforduló gondolkodóit, tudósait és íróit erőteljesen foglalkoztatta a természet átalakításának grandiózus lehetősége; ez a problematika a jövőről oly sokat álmodozó Verne munkásságában is jelen van, legbizarrabb módon a Világfelfordulás (832768) című regényében. Élete utolsó alkotásában, a posztumusz műként megjelent A Szahara tengerében visszatér a természetátalakítás témájához, immár jóval reálisabb elképzelést vázolva föl. ; A cselekmény romantikus módon indul: a tunéziai Gabes kikötőváros börtönéből - édesanyja és testvére segítségével - megszökik Hadjar, a harcias tuaregek vezére, hogy - visszatérve a sivatagba - élére álljon népének, amelyik a karavánok fosztogatásából él, miközben küzd a francia gyarmatosítók ellen. Ugyanekkor Schaller mérnök és kicsiny csapata terepfölmérést végez a sivatagban a célból, hogy kiderítsék: eláraszthatók-e tengervízzel a Szahara lapályos, tengerszintnél alacsonyabban fekvő részei? A terv szerint Gabestől csatornán át juttatnák a tenger vizét a sivatagba, s az így keletkező beltenger hajóforgalma föllendítené a kereskedelmet, az ipart ezen az elhagyatott tájon, egyben eltűnne a nomadizáló tuaregek "élettere" is, miáltal jelentékenyen növekedne a térség közbiztonsága. Verne hosszan ecseteli a földmérők sivatagi útját, tüzetesen ismerteti a beltenger létrehozásának terveit. Egy viharos napon Hadjar martalócai elfogják Schaller mérnököt és kíséretét, és a távoli oázis omladozó erődjébe zárják a foglyokat, hogy túszul használják őket a csatornaépítő társasággal való alkudozásuk során. ; A regény Vernének a lassan csordogáló cselekményű, részletező kifejtésű, sok-sok természetismereti tudnivalót előadó munkái közé sorolható; az író elidőzik a sivatag és Észak-Afrika geológiai és hidrológiai jellemzőinél, kedvvel ismerteti szegényes állat- és növényvilágát, beszámol az itt élő népek, a beduinok és tuaregek életmódjáról és szokásaikról, méltatja a franciák civilizatorikus tevékenységét stb. A regény - minden fiatal és idősebb Verne-olvasó gyönyörűségére szolgálhat.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei