Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Pálfalvi Nándor: Csipke a malomkövön

Könyvismertető

Pálfalvi Nándort eddigi regényei, a mesterségbeli tudást magas színvonalon kamatoztató írónak és mélységesen humánus embernek mutatták. A Csipke a malomkövön című kisregényének "alaphangütését", a gyász, az emlékezés, a lelkiismeret "finom" rezdülései, és a szeretet motívumrendszere adják meg. ; A bibliai - József és az Angyal közötti - párbeszéddel keretbefogott történet, főszereplőjének felesége, Alizka, Alzheimer-betegségben szenved. Férje lelkiismeretesen ápolja és mindenben alkalmazkodik, a szellemileg egyre gyengülő asszony életritmusához. Magát megerősítendő, felidézi az együtt töltött észtendők szép óráit, hogy ebben, a betegség által bezárt világban, Aliz támasza maradhasson. Orvosi tanácsra a kórház lesz a "keresztút" utolsó stációja. Lányuk, Fanni - a férfit fizikailag is próbára tevő időkben - igyekszik apja segítségére lenni, ám a lélek kínjait ő sem képes enyhíteni, és 1997. szeptember 2. 13 óra 15 perckor Alizka meghal. A fájdalmával magáramaradt férfira mázsás súlyként nehezedik a magány. Ekkor kimegy a nyaralójukba, de ott is Alizka "szelleme kisérti", ám lassan mégis oldódni látszik, a halál utáni pszichikai feszültség, és ismét az emlékek felidézésében keres vigasztalást. A múlt homályából ifjúkori, beteljesületlen szerelme, Angi bukkan fel, s bár a telefon üzenetrögzítőjén csak az asszony hangját hallja, gondolatban elbeszélget vele, és az egykoron válasz nélkül maradt miértjeire kapott feleletek által tisztulni látszik a jelen fájdalma is.
Írta: Könyvtári Intézet

Pálfalvi Nándor további művei