Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár Balatongyörök 2017. augusztus 23. 16:53

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Könyvismertető

Woody Allent a magyar közönség ugyan filmjeiből jól ismeri (Annie Hall; Manhattan; Játszd újra, Sam!; Szentivánéji szexkomédia), de mostani kötetében azt a fajta humoristát, amilyennek filmjeiben mutatkozik, szinte csak a kötetzáró darab képviseli (A büntetés), melynek hősével a szeretője már nem kíván lefeküdni, mert túlságosan emlékezteti a bátyjára, ám amikor feleségül veszi a hölgy mamáját, tüstént újra a karjai közé veti magát, "mert most már papám lettél"! ; A kötet írásainak jó része "Így írtok ti"-szerű stílusparódia a legkülönfélébb műfajokból: van köztük álfilológia (A Metterling-cédulák; A tekercsek; Irodalomóra haladóknak), álemlékirat (A Schmeed-emlékiratok), álkrimi (Ford felügyelő fantasztikus esetei), álhorror (Gróf Drakula), valódi irodalmi paródia (Kalauz kevésbé ismert balettekhez; Élvborg a női mérlegen; Az én védőbeszédem), sőt festészeti paródia (Ha az impresszionisták fogorvosok lettek volna). A másik uralkodó műfaj a szintén Karinthyra emlékeztető kroki, a legváltozatosabb témákkal és formákban (Kopog a Halál; A Gossage-Vardebedian iratok; A diéta; Egy betörő vallomásai stb.), melyek közül kiemelkedik a Rosszlányok a menzán (egyetemista lányok call-girl hálózata, akik pénzért hajlandók intellektuális csevelyt folytatni ezoterikus témákról) és A Kugelmass-epizód (ahol egy varázsló mágneses szerkentyűje révén a főhős regényhősökkel létesíthet viszonyt). ; A Karinthy-reminiszcencia bizonyos fokig csalóka - Allen három eredeti kötetéből a hazai humorral rokonságot mutató írásokat válogatták össze, minden bizonnyal sok olvasónak szerezve ezzel derűs perceket.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Woody Allen további művei