Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Könyvismertető

A regény 1944-ben, Budapest ostromának heteiben játszódik. Pintér Zoltán bölcsészhallgató és Gazsó Bertalan bányász megszöknek győri alakulatuktól, s akkor érkeznek meg Budapestre, amikor az ostromgyűrű bezárul a város körül. Egy Nyugatra menekült házaspár lakásának kulcsát kapják meg, de a lakásba már beköltöztek mások is: egy fiatal nő, az "erdélyi menekült" Jutka, s egy emelettel lejjebb egy ellenálló csoport, Markóék. Gazsó egyre több időt tölt velük. Pintér azonban nem akar politizálni. Hogy mit jelent ezekben az időkben a politika, arra Jutka iránti szerelme döbbenti rá. Hosszú éjszakai beszélgetésekből megtudja, hogy a lány zsidó. Egy hajnali házkutatás után hiába keresi a lányt. A nyilas pártház pincéjében talál rá, ahová őt is bekísérik. Mikor végül is elengedik, egy nyilastól tudja meg, hogy a többieket a Dunához vitték. A part felé rohanva fegyverropogást hall, Jutkát többé nem találhatja meg. Hazatérve azonnal jelentkezik Markóéknál, és a továbbiakban részt vesz fegyveres akciókban. Az 1953-ban íródott regény első megjelenése idején főként pátosztalan, hiteles hősábrázolásával, Budapest ostromának atmoszféráját híven megidéző részleteivel hatott. Mára ez már kevésbé számít újdonságnak, de az idő mégsem ártott Karinthy Ferenc művének: változatlanul őrzi frissességét. A Budapesti tavaszból 1955-ben film is készült Máriássy Félix rendezésében. - Minden olvasónak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Karinthy Ferenc további művei