Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: Fej a pohárban

Könyvismertető

Csáth Géza nevezetes, 1912-1913-ból datált "morfinista naplója" - mely az író szenvedély-betegségének kialakulását rögzítette - közel egy évtizede került nyilvánosságra (l.: 892570). A Fej a pohárban című új forráskötet ennek folytatása: a tragikus folyamat következő fázisát dokumentálja az első világháború idején. 1914-től 1916-ig napi rendszerességgel vezetett naplójának előkerült szövege és a hozzá kapcsolódó levelek tükrében. ; Napjainak, a személyes események vázlatos lejegyzése, álmainak freudista jellegű analízise, az elvonókúra ellenére rögzült narkománia, a dozírozás adatai, fizikai állapotáról, szexuális életéről, körérzetéről szóló jegyzetek és - egy-egy üdítő színfoltot teremtve - gyermekkori, kamaszkori emlékeinek nosztalgikus, álmodozó felidézése a dokumentáris nyersanyag fő összetevői. A háború kitörésekor mozgósítják: katonaorvosként előbb a Délvidéken, majd Galíciában teljesít szolgálatot, később Trencsénbe, a hátországba vezénylik, leromló egészségi állapota miatt idővel egyre tehermentesebb munkakörökbe kap beosztást. A napló által fogott periódus utolsó két évében már Földesen mint körorvos működik. Csáth ezekben az években tudatosan berendezkedik a "szer" használatára, a morfium-mámorra, az öninjekciózás praxisára, mindössze az adagok mérséklése, a dózisok korlátozása foglalkoztatja, azt képzelve hogy e keretek között tevékeny, alkotói életet is folytathat még. Erkölcsi, szellemi énje azonban egyre jobban beszűkül, elszürkül, hipochondriás tünetei mindinkább szaporodnak, egyre ingerlékenyebb - az utókor megrendülten és zavarodottan lát át e pusztító életstratégia önáltató ideologizálásán. Felesége, a sokat vállaló sorstárs és Kosztolányi Dezső, valamint Csáth öccsének többszörös "mentőakciói" sorra kudarcot vallanak. Ám ez a rendszeres naplóírás Csáth lepusztuló tehetségének még ad egy utolsó fogódzót: a fel-felmerülő írói tervek, egy remélt sikeres élet illúziói mellett az is az elképzelése, hogy feljegyzései alapján meg fogja írni háborús memoárjait. (Halála előtt e naplót is Kosztolányira bízza majd, hogy tragikus sorsát ő jelentesse meg; A mostoha című töredékes Kosztolányi-regényvázlatnak is ez a terv a kiindulópontja.) Az élményeket, mélyebb érzelmek írásba foglalását, a valódi alkotói munka energiáit azonban a morfium keltette közérzeti felhangoltság s a vele járó betegségtünetek mindinkább kioltják. Néha még komponál, hegedül, a naplószövegbe érdekes rajzvázlatai is beleilleszkednek - kivételes, sokoldalú tehetségének egyéb oldalait is meg-megcsillantva még nyomokban. ; A kötetet sajtó alá rendezők (Dér Zoltán és Szajbély Mihály) kettős utószavukban az írói életmű kiegészítő forrásaként értelmezik a kuriozitásában érdekes, ám egészében tragikus, lehangoló dokumentumanyagot. Csáth ma is elevenen élő irodalmi legendáriuma, "elátkozott" sorsa - bizonyára érdeklődést kelt majd e kiadvány iránt is.
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei