Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Esztó Szigetszentmiklós 2012. március 21.
elvesztette Sztojalovszky Zsuzsa Gödöllő 2018. október 19. 21:05

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Alessandro Baricco: Selyem

Könyvismertető

Baricco kisregénye finom művű epika. A többértelmű történet a múlt század közepén játszódik, és az író a felszínen egy klasszikus elbeszélést imitál, de ezzel mintha különös labirintusba invitálná olvasóját. A mű sejtelmes varázsát, finom kidolgozású enigmatikus közlendőjét valójában mesterien összetett, míves formával közvetíti. Ezt a "rejtjelezettséget" a szöveg zeneiségével, a posztmodern prózára jellemző áttételességgel, epikai rímekkel és referenciákkal teremti meg. ; A címszó - Selyem - a többrétű próza-metafora centruma. A tartalom első szintje: a korhű, realistán, szikáran előadott cselekmény - ez a tartalmi "előtér". Hervé Joncour egy dél-francia kisváros módos, kiegyensúlyozott házasságban élő polgára, aki minden évben kénytelen végigutazni Eurázsiát, hogy a helyi selyemipar számára egészséges hernyólárvákat csempésszen haza a távoli, az idegenek elől elzárt Japánból. Ám e több hónapos beszerző utazások egy sorsszerűen nagy szerelmi "találkozáshoz" vezetnek: a férfi és egy ottani, európai eredetű, gyermekarcú lány között - voltaképpen csak jelbeszéd révén - a szenvedélyek magasába lobban titokban az erotikával teli, ugyanakkor a legtisztább selymek tapintásának finomságát, szinte anyagtalan varázsát idéző szerelem. A testileg beteljesületlen, de az "unió mystica" gyönyörét, teljességét nyújtja a férfi és a lány évenkénti találkozása, mely idővel többszörös tragédiákat, lelki, fizikai, anyagi összeomlást, Joncour feleségének halálát okozza. Ám Baricco a 19. századi regény sok - a polgári, társadalmi, szerelmi, utazási és kalandregény - motívumát valójában azért idézi, imitálja, hogy e szerelmi "találkozás" misztikus kimondhatatlanságát - a próza markáns költői jelei révén - körberajzolhassa. Nem véletlen, hogy sok nyelven megjelent ez a finom remeklés; szép magyar fordítása nálunk is sikeresnek ígérkezik.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Alessandro Baricco további művei