Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Irén Komló 2012. március 23. 19:06
elvesztette Irén Komló 2012. március 24. 10:15
megtalálta Kovács Sarolta Komló 2012. március 26. 15:14
megtalálta Kovács Sarolta Komló 2012. március 26. 15:22

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

John Updike: Kentaur

Könyvismertető

Egy középiskolai tanár utolsó három napjának története 1947-ben, Pennsylvania egyik kisvárosában - ez lehetne a rövid összefoglalása Updike világhírű, 1963-ban írt regényének. De Caldwell három napjában úgy összesűrűsödik életének valamennyi kudarca, fájdalma, létének csődje, hogy végül szinte felszabadulásként, nem is öngyilkosság, inkább puszta véletlen következtében kapja meg az élettől való felmentést, a halált, úgy, ahogy kettős énjének másik része, a mitológiai Kheiron, a kentaur az istenektől megkapta. ; Caldwell, az ember, természettanár, akire nyomasztó súllyal nehezednek a megélhetés problémái, diákjainak kegyetlen csínjei, iskolaigazgatójának hatalmaskodása, s a 15 éves kamasz fia iránt érzett felelősség. Súlyos betegnek érzi magát: rákra gyanakszik, orvoshoz megy, s közben mindenhol újabb és újabb megpróbáltatások érik. Szorongásainak valamiféle megoldása lehetne az élettől való felszabadulás, a gyógyíthatatlan betegség. Azonban nem beteg, életét úgy kell folytatnia, ahogyan eddig. Caldwell-Kheiron figurája fiának első személyű elbeszéléseiből is kibontakozik, aki rendkívül éles szemmel, szeretettel és féltéssel figyeli apját e három napban. Az apa és fiú történetének hátterében mindig meglévő mitológiai párhuzam emberi történetüket szinte kozmikussá, végtelenné teszi, s ez, valamint Updike stílusának sajátos költői ereje a regényt - a modern világirodalom kiemelkedő alkotásává avatja.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

John Updike további művei