Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Molnár Tamás: Az egyház. Évszázadok zarándoka

Könyvismertető

Molnár Tamás filozófiai munkáinak jó része azt vizsgálja, vajon a huszadik század végén sokasodni látszó válságjelenségek visszafordíthatatlan hanyatlásról, valamiféle "történelem végéről" tanúskodnak-e vagy csupán újabb kihívást jelentenek. Ezúttal a szerző a szokásos kérdésfelvetést a katolikus egyház vonatkozásában kísérli megválaszolni. Mint előző munkáiban, úgy itt is mindenekelőtt a válságjelenségek minuciózus, illúziótlan számbavételére és elemzésére vállalkozik: végrehajtódott-e az a sok-sok újítás és kezdeményezés, amelyek a II. Vatikáni zsinathoz kapcsolódnak? Vajon megőrizte-e az egyház azt a szellemi rangot és spirituális vonzerőt, amelyet évszázadokon át birtokolt? A liberális közfelfogás és a laicizálódó, szekularizálódó társadalomban van-e még méltó hely az egyház számára? Vannak-e még a szó klasszikus értelmében vett papi hivatások? E kérdések megválaszolása érdekében Molnár Tamás elsősorban nem szociológiai, empirikus vizsgálatok adataira támaszkodik, hanem történetfilozófiai és politikai filozófiai gondolatmeneteket mutat be. Kapcsolódik - talán leghíresebb - könyvének (Az értelmiség alkonya, 9614007) megállapításaihoz, ám nem éri be pusztán a világi tudományok ide vágó koncepcióinak taglalásával, hanem merít az egyházra vonatkozó teológiai kutatások eredményeiből is. A kötet lényegében az egyház fennmaradása, a katolicizmus jövőjének biztosítása mellett teszi le a voksot, ám sokkal önkritikusabb és sokkal szigorúbb elemzést nyújt, mint a szokásos katolikus összefoglalások. - A rendkívül magas gondolati szintű filozófiai esszé elsősorban művelt katolikusoknak, illetve a katolicizmus, a katolikus egyház jövője (és jelen gondjai) iránt érdeklődő iskolázott olvasóknak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Molnár Tamás további művei