Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Rejtő Jenő: Egy görbe éjszaka (+ Szerencsés utat + Aki mer, az nyer)

Könyvismertető

Rejtő Jenőről kevéssé ismert, hogy elvégezte Rákosi Szidi - korának híres - színiiskoláját, később Berlinben folytatta színházi tanulmányait. Mindezt a tudást később a színpadi darabok, bohózatok és kabaréjelenetek írásánál kamatoztatta. Mesélő fantáziája, komikus szemlélete ezekben a darabokban ugyanolyan átütő erejű, mint a legnépszerűbb légiósregényekben. ; A kötet három - a háború után meg nem jelent - bohózatot tartalmaz. Az Egy görbe éjszaka és a Szerencsés utat című darabok az író irodalmi hagyatékából kerültek elő, míg az Aki mer, az nyer már olvasható volt 1935-ben, a Színházi Élet 32. számában. ; A bohózat a kabarészínpadok leghagyományosabb, egyben legkonzervatívabb műfaja: szigorú szabályai nem sok szabadságot engednek a szerzőknek. A komikum forrása a félreértés valamilyan formája: legtöbbször egy kisember kerül váratlan helyzetbe, amikor másnak hiszik, mint aki valójában. Így van ez e három kabaréjelenet esetében is, ahol a harmincas évek tipikus pesti világa látszik megelevenedni, legyen szó akár a szép művésznő, Leontin szeparéjáról, Kápolnay banktisztviselő Stefánia úti, polgári jólétet árasztó lakásáról, vagy a Britannia nevű luxushajó fedélzetének úri közönségéről. A darabokat Rejtő kifogyhatatlan szójátékai, és a meglepetésekre épülő csattanók szórakoztató "művészetté nemesítették". - Rejtő és a kabarék sajátos humorát kedvelőknek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Rejtő Jenő további művei