Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Mint falu bolond pappal... Régi és új aforizmák

Könyvismertető

Moldova György új műfajra lelt a kilencvenes évek folyamán; korábban is kedvelte a velős mondásokat, a tanulságok frappáns megfogalmazásait, de ezeket novelláiban, regényeiben, szociográfiai munkáiban többnyire a szereplők szájába adta, a narratív-leíró részekben, a szerzői beszédben ő maga viszonylag ritkán élt velük. Az utóbbi három négy esztendőben viszont önálló szólammá alakította a régebben inkább stiláris élénkítésül szolgáló fioritúrákat - szentenciáit immár közvetlenül, az idősödő író keserédes tapasztalatainak summázataként nyújtja át az olvasónak. Mostani kötetébe - az Éjféli napsütés kivételével - már kiadott írásait gyűjtötte egybe. Az író mindennapi bölcsességeit, életvezetési tanácsait közreadó kötetek - Kis aljasságok, leányaimnak (9622199); Az ideális hadifogoly (9523203); Akit a múzsa fenéken csókolt.(9610184); A rövid élet titka (9706199); Lámpaláz (9712218) - nemcsak tartalmi rokonságuk alapján kerültek együvé, hanem azért is, mert az írásművek közötti hasonlóság a publikálásuk menetrendjében is megnyilvánul. Mindegyikük anyaga a könyv megjelenésével párhuzamosan, folytatásokban látott-lát napvilágot a "szatírikus hetilap" a Hócipő hasábjain. Az író előadásmódja ebben a műfajban gyűjteményről gyűjteményre ugyanaz; előbb a szentenciát közli lehetőleg minél blikkfangosabb formában, utána peddig kommentárt fűz hozzá, mely legtöbbször fogalmi kifejtés, és így gyakran kelt olyan hatást, mint amikor egy vicc csattanóját elmagyarázzák. ; Beszerzéséről az előző kiadások forgalmának figyelembevételével érdemes dönteni. - Azoknak érdemes ajánlani, akik fogékonyak az író humorban oldott keserű moralizmusára.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei