Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Szóvarázs. Válogatott költemények. 1940-1997

Könyvismertető

". az alkonyatnak hangulata, fénye van" - így vall Hegedüs Géza, a 20. századi magyar irodalom nagy öregje egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb alkotója. Számos regényben, tanulmányban, hangjátékban idézte meg a történelmet és az irodalmat vagy beszélt "szemtanúként" a mindenkori jelenről, alkotói képzelete vagy szenvedélye azonban a költészet lett. Ezt a költői életutat reprezentálja a Szóvarázs válogatása, amely több mint fél évszázad költeményeit mutatja be. ; A kötet első része (Fél évszázad pillanatai) az 1940 és 1990 között keletkezett versek sorozatában idézi föl közelmúltunkat, a politikai változások különböző korszakait, és ezzel párhuzamosan egy ember, a lírai szubjektum életét is. A költemények mintegy naplóként követik Hegedüs Gézát a háború értelmetlen borzalmai közepette a tűzvonalból a munka- és internálótáborokon keresztül a megmaradás keserves örömében született könyörgésig: a reményért egy új, jobb világ felépítésében. A további szakaszok összegeznek és visszatekintenek az ötven-, hatvan-, hetven- és nyolcvanéves fordulókra. Ráskai Lea gyönyörűen rajzolt sorai, az örmény kőfaragók legendája, Oxford és Prága, Itália öröksége keveredik régi tanítók, hősök és áldozatok szonettbe költött alakjával Szenczi Molnártól Petőfin, Kisfaludy Károlyon keresztül Rejtő Jenő légiós világáig. A kortársak helyére rendre az emlékek lépnek dalban, balladában vagy elégiában, és csengő-zengő rímekben, az időmérték ütemére, verslábak rendjében. Ezt a humanista gondolatsort folytatja a kötet második része is (Alkonyati fényjelek), amely a legutolsó évek (1990-1997) lírai termését foglalja össze. Nem az elmúlás vagy a lemondás hangján szólal meg itt a költő, de számot ad arról a hangulati-érzelmi-értelmi gazdagságról, amely fényjeleket adva irányítja az értelem diadalát, ha - Adyval szólva - "négy-öt magyar összehajol" a jelen gondjait megbeszélni. ; A válogatást maga Hegedüs Géza végezte el, kiemelve lírai munkássága legjobbnak, legszebbnek ítélt költeményeit. Önvallomás és tanúságtétel tehát a kötet, egy mozgékony tudat szellemi alakulásáról, egyben vallomás a klasszikus vers és versforma iránti szenvedélyéről is, amely - a tartalom élvezetén túl a forma szépségével újra és újra gyönyörködteti az olvasót.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei