Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Balladái

Könyvismertető

A kiadó ugyan nem tünteti föl, de Arany János Buday György illusztrálta Balladái ugyanebben a formában 1933-ban jelentek meg Kolozsvárott az Erdélyi Szépmíves Céh gondozásában. E kötet tehát - az akkori előszót elhagyva - voltaképp hasonmása az erdélyi kiadásnak, mely a nagy költő halálának fél évszázados évfordulóját követően látott napvilágot. Az akkori és a mostani edíció 19, többnyire ismert balladát tartalmaz: a népi ihletésűeket (Vörös Rébék; Tengeri-hántás; Ágnes asszony), a historizálókat (Pázmán lovag; Zách Klára; V. László; Mátyás anyja) vagy az allegorikus darabokat (Híd-avatás; A walesi bárdok stb.). A válogatás pontosan érzékelteti e balladaköltészet lényegi vonásait: a tudatos komponálás magasrendűségét, nagyvonalú lendületét, a nyelvi monumentalitást és dinamizmust, ugyanakkor a tömörítő szűkszavúságot, a képzettársítások elevenségét. Buday György sötét tónusú metszetei a maguk korában a művek képi értelmezésének modernségét szimbolizálták, hiszen Arany balladáinak képzőművészeti megjelenítését Zichy Mihály 1893-as illusztrációi (l.: 901058) "kanonizálták". Az egyszerre mozgalmas és lélekhez szóló - szívbe markoló ábrázolás valóságos áttörést jelentett a korábbi könyvgrafikai fölfogáshoz képest. Bár a kiadványon nem szerepel eredete, származása, hasonmás mivolta - tartalmában és formájában - nagyon igényes edíció.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei