Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Somogyi Imre: Kertmagyarország felé

Könyvismertető

A szegényparaszti sorból származó, magát autodidakta módon képző Somogyi Imre - felhagyva szobrászművészi ambícióival - az 1930-as évek elejétől a parasztság szellemi és anyagi felemelkedésén fáradozott. 1931-ben Bulgáriában tett kerékpártúrája során láthatta a virágzó kertészeteket, melyek a földműveseknek jó megélhetést biztosítottak. Hasonlót képzelt el magyarországi viszonyokra kidolgozva. Elgondolását országjárások alkalmával, majd a Paraszt Népfőiskolán adta elő, továbbá népi termelőszövetkezeteket is szervezett Tolna és Baranya megyében. Munkásságának gyümölcse mégsem érhetett be korai halála, valamint eszméinek az '50-es évektől való háttérbe szorítása miatt. Első rehabilitációja 1975-ben következett be: róla nevezték el a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem egyik budapesti kollégiumát, igazi rehabilitációját Kertmagyarország felé című kötetének megjelenése jelenti, mely sűrítménye a "kertmagyarországról" alkotott gyakorlatias elképzeléseinek. ; A kötet - mely először 1942-ben, majd 1943-ban, végül 1948-ban jelent meg - az ország kertmagyarországgá válásának gyakorlati tudnivalóit foglalja össze. Elméletének lényege, hogy mind az állattenyésztésben, mind a kertészeti termesztésben őshonos vagy már régen meghonosodott fajtákkal kell foglalkozni, mert ezek "akklimatizálódtak" a hazai természeti viszonyokhoz. Itt ismerteti figyelemre méltó találmányát, a nádból szőhető hasurát, melyet elsősorban a kertészetben lehet jól hasznosítani. Fontos szerepet szánt az ifjúság mezőgazdasági oktatásának, valamint a közjóléti szövetkezeteknek, melyekben a családok - a jövedelmező gazdálkodás mellett - hasuraszövéssel foglalkoznának. Tárgyalja a pusztabíró megújítandó intézményét, a mocsarak "hasznosítását", a kertészetek öntözésének lehetőségét. A kötet utószavát író Gyuró Ferenc Somogyi Imre eszméit az 1970-ben megindított kertbarát mozgalomban látja továbbélni, melynek jelszava: "Kertészkedj, művelődj, barátkozz!". Munkásságának jelentőségét, példamutató életét Veres Péter és Németh László idézett sorai is kiemelik. ; Noha a Somogyi Imre által kidolgozott kertészeti és állattenyésztési módszerek felett eljárt az idő, de - érdemes a kötetet mindenkinek ajánlani, akinek a magyar falu felemelkedése fontos.
Írta: Könyvtári Intézet

Somogyi Imre további művei