Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Szűzmáriás királyfi

Könyvismertető

Az Ábel-trilógiában (legutóbb: 9402087) Tamási Áron legismertebb művében, az író kiváló arányérzékkel tartja egyensúlyban a két ellentétes alapízt, az édeset és a keserűt. A Szűzmáriás királyfi mítoszba hajló cselekményében és jellemtartományában e figyelmeztető funkciójú feszültség szintén jelen van: az egyén és a nemzet tragédiájának sötét árnyékával játszi könnyeden elegyül a jellegzetes székely humor, az ironikus látás. Az erős színek, a szaggatott, balladaszerű előadásmód, a hangsúlyozott népnyelv mind-mind a gyász fájdalmát és kivált az arra érdemes értelmiségi erők mozgósításának szándékát fejezi ki. A főhős sorsa példázat: népének múltját és jövőjét hordozza. Kisgyermekként kerül a híres iskolába, de azonnal vitába keveredik néhány erőszakos nagyfiúval. Legjobb és elválaszthatatlanul örök barátja a szökött kisinas lesz, együtt csavarognak, együtt ámulnak és hisznek, míg a pusztító tüdőbaj el nem választja őket egymástól. A diák elszökik társa temetésére, ezért kicsapják az iskolából. Hazatérve falujába, egyre csak a parasztság plebejus indíttatású hitével a templomi kép mását, Máriát keresi, miközben maga sem tudja, hogy születése óta szereti a szomszédjukban cseperedő kislányt. Mire felismeri szerelmét, már visszafordíthatatlan a tragédia: vetélytársa golyója végez vele. ; Tamási első regénye (1928) - melyhez Láng Zsolt írt esszéisztikus előszót - nyugodt, elmélyült olvasást igénylő, széles epikai áradású és szuggesztív hatású mű, irodalomtörténeti jelentősége vitathatatlan. - Az író híveinek, valamint a legendába hajló prózát kedvelőknek fog örömet szerezni.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei