Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Guy de Maupassant: Flaubert

Könyvismertető

A "Ról-ről" sorozat második kötete a francia próza 19. századának két nagy alakját mutatja be; részletesebb életrajzzal Gustave Flaubert-t (1821-1880) a "nagy magányost", olyan perspektívában, amilyent távoli rokona és mestere, Guy de Maupassant nyit meg számunkra. ; A kötet két életrajzi áttekintést tartalmaz - egymást kiegészítve. Az első "vallomásban" Maupassant az író életrajzi adataihoz kapcsolva mutatja be Flaubert íróvá válásának folyamatát, művészi hitvallásának kiteljesedését, párhuzamosan leghíresebb műveinek (Bovaryné, 930473; Szalambó, 671968; Érzelmek iskolája, 914069; Bouvard és Pécuchet, 892577) mélyreható elemzésével. Ezt az írást elsősorban a tárgyilagos hangnem, a már-már filológiai pontosságú megközelítés jellemzi. A szerző olyan művészembert mutat be, aki írni-olvasni csak későn tanult meg, így gyermek- és ifjúkorát a beszélt próza, a meseszerű benyomások irányították, egy életre elkötelezve őt az alkotóművészetnek. A mese tökéletessége íratta át Flaubert-rel újra és újra első remekművét a Bovarynét, amely "forradalmasította" az irodalmat. Apostola lett annak a művészi személytelenségnek, amely a mesélőt a háttérben tartja és olyan tükör-szerepre készteti ezáltal, amelynek a tények művészi megmutatása az egyetlen küldetése. Maupassant vitázik a korabeli kritika minősítésével, amely az új íróként megjelent Flaubert-t a realisták közé sorolta. Szerinte az író - noha kétségkívül lelkiismeretes megfigyelő volt - a puszta tényeket csak kiindulópontnak használta; megjelölte hőseit, majd deduktív módon haladva jellemző cselekvések sorozatát írta le, amelyek abszolút logikával, a személyek temperamentumából következően teljesedtek be. Maupassant az eszmény felé törekvő írót mutatja meg, amely időben és műveken keresztül haladva jut el az egyre elvontabb magasságokba - a Bouvard és Pécuchet-ben megrajzolt valódi szereplőkig, a rendszerekig. A kis kötet második írása éppen ezt a művészt mutatja be a tanítvány alázatával, környezetének rend-adta szépségében, magányának színhelyén, Croisset-ban. Flaubert művészi szalonja tárul elénk híres vendégeivel és kifinomult légkörével, amelynek mozgalmas képei csak hátterét adják annak az írói jellemnek, amely a vendégek távoztával társasági lényből szenvedélyes szerelmessé változott: az irodalom szerelmesévé, amely egész életét kitöltötte - kiszorítva onnan minden földi alakot és szenvedélyt. ; A vékonyka kötet nemcsak míves Flaubert-kalauz, de színes korrajz is: a 19. századi francia művelődéstörténet különös rajzolata egy remekíró világának háttereként, az összefüggések újszerű láttatásában. - Széles körben ajánlható mű.
Írta: Könyvtári Intézet

Guy de Maupassant további művei