Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Géza fia István a magyarok legelső királya

Könyvismertető

Hegedüs Géza történelmi regényének kora, a 10. század vége valódi korforduló, amikor Magyarország népe válaszút előtt áll: választania kell pogányság és kereszténység között, a nomád-kalandozó életforma és a letelepedett, dolgos élet között, és legfőképp az ősi hagyományok és az európai mentalitás között, melyet egyfelől Koppány horka somogyi uralma, másfelől Géza fejedelem esztergomi udvara jelképez. Eme történelmi válaszút szimbóluma a Kelen-hegy aljában, a Duna partján álló révfogadó is, ahol véletlenül találkoznak a történet főbb szereplői: a Koppány vezérhez készülődő Oros vitéz (a régi világ képviselője, az ősi hagyományok őrzője), ide érkezik a Németországból Esztergomba tartó Veczelin vitéz (az új Európa hírnöke), itt van Csanád is, a nagyreményű katona, valamint az ifjú trónörökös, István. Négyük találkozása - mint egy kamaradarab meghatározó fontosságú nyitójelenete - hordozza nemcsak a regény expozí- cióját, de egész történeti és lelki-etikai problematikáját is. ; Hegedüs Géza ugyanis nem pusztán azt óhajtja ábrázolni, miképp csap össze magyar földön két világ, de arról is beszél: a feladatok súlya alatt miként érik valódi uralkodóvá István. A fiatal trónörökös a Duna parti fogadóban még egyensúlyt igyekszik tartani a múlt és a jövő között, a hagyományok és a korszerűség követelménye között, utóbb azonban - főként apja, Géza és nevelői oktatása nyomán - rá kell jönnie, neki is választania kell, mert nincs kiegyezés az ősi életmód és az új világ között, nincs egyezség pogányság és kereszténység között. Döntésének ismét szimbolikus értéke van: a révfogadós szépséges leánya, Méhecske szerelme helyett a neki kiszemelt bajor királylányt, Gizellát választja, mert az uralkodás követelménye, a dinasztikus érdek így kívánja. István tehát erkölcsileg, emberileg is példát akar mutatni népének; úgy támad föl benne uralkodói hivatástudata, hogy a maga személyiségét is gyökeresen képes megújítani, illetve hazája érdekeinek alárendelni. A regény befejezése, utolsó jelenete megint csak jelképi erejű: a Koppány horka fölött aratott győzelem csatamezején Pázmán lovaggá üti Istvánt, aki immár - apja halálát követően - egy új Magyarország nagyreményű uralkodója. ; A feszes szerkezetű, viszonylag kevés szereplőt mozgató, néhány helyszínre és jelenetre koncentráló - csaknem minden epizódjában szimbolikus jelentésű - cselekményű regény fontos történelmi tanulságot fogalmaz meg - fiatalok számára: csak a nagy jellem a maga sorsát népének, hazájának alárendelő személyiség lehet a történelem alakítója. - Széles körben beszerezhető, tanulságos és szép olvasmány.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei