Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Vadrózsa ága

Könyvismertető

A mű egyike Tamási Áron három önálló (Hazai tükör /l.: 9723218/; Bölcső és Bagoly; Vadrózsa ága), de belsőleg mégis összefüggő írásának (legutóbb együtt a Három regény című kötetben, 770440). ; E befejezetlenül maradt önéletírása bevezetőjében Illés Endre a harmincéves barátság jogán idézi az utolsó kórházi találkozás emlékét, s elemezve a Vadrózsa ága értékeit, azt az életmű legjobb teljesítményei közé sorolja. ; Az elkészült két fejezet 1926. nyarától 1934-ig követi nyomon Tamási írói és egyéni sorsát. A nyitó mondatok arról tudósítanak, ahogy megérkezik Amerikából, s energiával telve készül belevetni magát Kolozsvárott az irodalmi életbe az Erdélyi Helikon tagjaként. Az utolsó képek pedig a Centrál Kávéház népi íróit, illetve a régi harcostársakat vetítik elénk, egy-egy találó jelzővel. E két mozzanat közé esik az Ábel-trilógia (l.: 9402087) megírása, a Baumgarten-díj: küzdelmek, sikerek és kudarcok sora. Egymást váltva villannak föl a pályatársak portréi. Vitája Nyírő Józseffel és kiállása az egységes magyar irodalomért, egyaránt mutatják igazságkereső szenvedélyét, a néphez való hűségét. E vallomásai bizonyítják nyelvi erejét, líraiságát, és érzékletes realizmusát, öniróniával gazdagítva a Tamási portrét.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei