Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2011. március 24.

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Könyvismertető

A millenniumi esztendő kiadványa! ; A Jégtörő Mátyás első ízben 1936-ban jelent meg. Cselekménye két fiatal sorsát követi nyomon a leánynézőtől, az esküvőtől a tavaszi gyermek, a "jégtörő" megszületéséig. ; Ez a mű is, mint Tamási regényei általában, kevéssé emlékeztet műfajtársaira. A jellemzés, az egységes szerkezet, a motiválás mellékes tényezői műveinek. Regénye inkább a népmesék rokona, remek kalandok sorozata az író ízes modorában elbeszélve, szelíd lírával és különös humorral átszőve. A mese itt a szegényparaszti környezet köré fonódik, amelybe az égi birodalomból száműzött, megbüntetett kicsi szellem megérkezik, hogy "zűrzavaros dolgokban másoknak szolgáljon". Átváltozások során keresztül bolha, pók, gólya bagoly, róka és más állatok képében áll a derék fiatalok, Márta és Mátyás szolgálatára, akik barátságos és ellenséges erők közepette élik mindennapi életüket. A történet során boszorkányok, lidércek, valamint a jó szellem és a becsületes, igaz emberek fantasztikus küzdelmének, a Jó és a Rossz harcának színterévé válik a székely falu. A lélek testbe öltözése ürügyén mindent elmond itt az író, amit a folklór és a tudományos világkép alapján tud a létezésről. Könyvében a teremtett világ egységének művészi hitelű kifejtésére vállalkozott. A Domokos Mátyás Utószavával záruló kötet - minden olvasónak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Tamási Áron további művei