Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Baumgartnerné Arthofer Gertrud Nagycenk 2008. március 30. 21:11
megtalálta Anonymus Sárvár 2008. május 17. 09:57
elvesztette Dudás Ildikó Budapest 2009. szeptember 21. 15:59
elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2010. április 21. 13:54
elvesztette Justh Zsigmond Városi Könyvtár Orosháza 2010. október 9.
elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2012. április 24. 10:16
elvesztette ÓMI Városi Könyvtár Ózd 2013. március 22. 13:21
elvesztette KönyvSziget Debrecen Debrecen 2019. október 23. 09:28
megtalálta Zubin Debrecen 2019. október 24. 16:04
elvesztette Zubin Debrecen 2019. október 25. 16:21

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Pál József 2009 szeptemberében
Annyira a film él a tudatomban, hogy nem is gondoltam, irodalmi alapja is van. Az '57-ben készült mozi hét Oscart kapott, többek között a híres füttyinduló zeneszerzője, Sir Malcolm Arnold, valamint a mai generáció számára leginkább Obi Van Kenobiként ismert Alec Guinness (Nicholson ezredes szerepében). Persze az író, Pierre Boulle is hármasban a két forgatókönyv-íróval . Ez az alkotás egyik meghatározó filmélményem volt, ezért ha a könyvet megtalálnám, bizonyosan elolvasnám.

Pierre Boulle: Híd a Kwai folyón

Könyvismertető

A méltán népszerű regény a második világháború éveiben, Hátsó-Indiában játszódik. A japánok által elfogott mintegy hatvanezer angol katonát arra kényszerítik, hogy vasútvonalat építsenek Bangkok és Szingapúr között néhány hónap leforgása alatt a dzsungelben, melyen át a japán hadsereg elfoglalhatja majd e területeket. nemegyszer folyókat, mocsarakat is át kell szelnie e vasútvonalnak, s az egyik legszélesebb folyó, a Kwai fölött építendő híd történetét mondja el a regény. ; Már az első pillanatban kiderül, hogy a keleti és nyugati kultúra összeütközése elkerülhetetlen, különösen akkor, ha két olyan ellentétes jellemű tiszt áll egymással szemben, mit az angol foglyok vezetője, Nicholson ezredes, valamint a japán tiszt, Saito. Nicholson fogságban is megőrzi méltóságteljes viselkedését, szerinte továbbra is az a feladata, hogy a katonái számára értelmes utasításokat adjon. Saito nem tűrheti ezt a számára sértő hozzáállást, úgy érzi, elveszti tekintélyét, ha tűri az ezredes viselkedését, ezért megpróbálja megtörni. Megverik, naponta bezárják egy barlangba, enni és inni szinte semmit sem kap, de az ezredes jottányit sem enged követeléseiből: továbbra is ő akarja irányítani emberei munkáját. Katonái szabotálni kezdik a munkát, hogy a japánokat jobb belátásra bírják. Saito végül teljesíteni kényszerül az ezredes kéréseit, ha azt akarja, hogy a rábízott feladatot időre elvégezzék. Megindul a munka, méghozzá bámulatos szervezettséggel, és Nicholson egyre inkább úgy érzi, hogy szinte saját műve lesz. ; Eközben az angol titkosszolgálat is akcióra készül. A híres 316-os különítmény három legjobb embere csak a vasútvonal elkészülésére vár, hogy lecsapjon, s egy időre megállítsa a japán előrenyomulást. Céljuk éppen a Kwai folyó hídjának felrobbantása. Az író elsősorban e kettősség izgalmas megjelenítésével remekel. Egyfelől a hídépítők szinte emberfeletti munkája, másfelől a hídrobbantók előkészületei teszik feszültté a cselekményt. A regény megdöbbentő eseménnyel zárul: Nicholson rosszul értelmezett kötelességteljesítése tragédiába sodorja a híd építőit és robbantóit egyaránt. - Izgalmas, nagyon olvasmányos regény.
Írta: Könyvtári Intézet

Pierre Boulle további művei