Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2012. október 4. 10:59

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Hazai tükör

Könyvismertető

A regény egyike Tamási Áron három önálló (Hazai tükör; Bölcső és Bagoly; Vadrózsa ága), de belsőleg mégis összetartozó művének (legutóbb: Három regény című kötetben, 770440). Madár Vince, a plebejus diák krónikája a reformkor és a 48-as szabadságharc erdélyi eseményeit beszéli el, s a jellempróbáló idők tanújában nem nehéz felismerni az írót, a nép és a haladás képviselőjét. ; Tamási Áron az 1848-as évek Erdélyéről és a székely nép életéről szóló művét valóság és mese összefonódása, históriai távlatok, gazdag költőiség emeli korábbi regényeinek színvonalára. A főhős, Madár Vince visszaemlékezései nyomán események, szereplők sokasága vonul fel előttünk. Gábor Áron, a szabadságharc legendás hírű hőse ugyanúgy központi alakja a regénynek, mint amilyen jelentős szerepe van a székely táj, a székely lelkiség avatott ábrázolásának, a költői képzeletnek. Ezért természetes, hogy inkább dominálnak a népélet motívumai, mint a históriai valóság. Míg a havasok, jéghideg vizű patakok, tiszta parasztházak szinte fizikailag érzékelhetők, a történelem csak utalások, hírek formájában van jelen. A regény nyelve az irodalmi nyelv rangjára emelt székely tájnyelv. Szókincsének, ízeinek, hangulatainak őrzésével és ápolásával Tamási Áron tudatos nyelvművelővé vált s lehetővé tette saját maga számára, hogy a népbe vetett hitét, optimizmusát - mely ez utóbbi művét is meghatározza - a nép nyelvén fejezze ki.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei