Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Pálfalvi Nándor: A planétás asszony

Könyvismertető

A Nógrád megyei falucskában, a II. világháború előtti években játszódó történet mesélője, a tízéves Török Marci. Az ő és keresztapja, a lótenyésztő Gaál Vendel, a falu nagygazdája, emlékezései nyomán elevenedik meg a falu élete. Vendel "belső monológjai" felidézik az első világháború éveinek vészterhes hónapjait, amikor a férfi Erdélyben állomásozó katonaként - fondorlattal - szerezte meg a későbbi jólétét megalapozó vagyonát. A "vagyonszerzésnek" (aranylopásnak) ez a módja azonban nem tűrt szemtanúkat. Amikor Rézike, a cseléd meglátta, hogy Vendel miként "gyarapítja vagyonát", a megriasztott Gaál a lány után vágta kinyitott bicskáját, úgy megsebesítve azzal a szerencsétlen kis cselédet, hogy az egész életére sántává vált. Kegyös Mari javasasszony gondos ápolásának köszönhetően a csúnya seb begyógyult, és az ápolás közben Mari átadta a gyógyfüvekről szerzett tudását Rézikének. A kis cselédlány ezután maga is vállalkozott gyógyításra és jóslásra, "planéta" húzással kereste kenyerét a vásárokon. A planétás asszony sok évvel a háború befejezése után - amikor Vendel már köztiszteletben álló személyiséggé lett nógrádi falujában - útnak indult az anyaország felé. A vásárosok, akikkel együtt járta a világot éppen abban a faluban ütöttek tanyát, ahol Vendel lakik. A kis Török Marci barátságot köt Rézivel, ám keresztapja rémülten ismeri fel a lányban a halottnak hitt cselédet. Gaál ettől kezdve, félelemmel és bűntudattal gondol arra, mi lesz, ha kiderül egykori szörnyű tette, ezért elhatározza, hogy elteszi láb alól Rézit. A gondolat megfoganásától kezdve egymás után sújtják a szörnyű bajok: betegség pusztít állatai között, ő maga is ágynak esik. Meggyőződése, hogy mindennek a rontást hozó Rézi az oka, így haláláig üldözi a "boszorkányt", aki valójában mardosó bűntudatának megtestesítője. ; Pálfalvi Nándor remek jellemrajzai és az ízes nógrádi tájszólás nyomán "kibomlik" az 1940-es évek Magyarországának élete, a falu hierarchiája, és Török Marci alakján keresztül egy tisztább jövő ígérete. A kitűnő stílusban megírt, olvasmányos lélektani "krimi" - mindenkinek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Pálfalvi Nándor további művei