Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Dekameron

Könyvismertető

A cím boccacciói ihletésre vall; 1858 és 1860 között Jókai kiadója, Heckenast száz novellát vagy más műfajú rövid prózát jelentetett meg az akkor már nagyon népszerű írótól. Jókai az 1894-ben útjára bocsátott nemzeti díszkiadásba is fölvette a Dekameront; annak a válogatásnak mintegy az egyharmadát tartalmazza a mostani gyűjteményes kiadás új kötete. ; A regényíró Jókai monumentális életműve akarva-akaratlanul homályba borítja a novellistáét, a napi újságírói munkával járó sietség is magyarázhatja, mentheti e kisprózák művészi színvonalának egyenetlenségét. A válogatásból klasszikus művek hiányoznak, főleg népies anekdoták és elbeszélések, amelyekhez az anyagot Jókai részben Erdélyben gyűjtötte (A székely adott szava; A haramiabanda a havason); ez nem hiányosság, a sorozat beosztása magyarázza. Vannak viszont benne kitűnő hosszabb és rövidebb művek, amelyek a lélektaniság és az erotika iránti írói érdeklődés jegyében születtek, és előlegezik a fin de siccle modern romantikáját. A láthatatlan seb a féltékenységből és félreértésből elkövetett feleséggyilkosság története, Csáth Géza is büszke lehetne rá. Az I love you (alcíme: "Egy gyilkos nő vallomásából") nem csak olvasóját lebilincselő izgalmas epika, hanem a főhőst beszéltető narrációs technika remeklése is. Sok más idézhető példa közül kiemelkedik A peregrinus, akár mint Kosztolányi egzisztenciális prózájának előzménye, a kicsúfolt ember tönkremenésének és megváltódásának példázata. A kötet Egyed Ilona utószavával jelenik meg.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei