Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Esterházy Péter: Arra gondoltam, hogy az le

Könyvismertető

Az Esterházy-könyv az Arra gondoltam, hogy az le inkább amolyan vékonyka füzet, melynek harmincegynéhány oldalán keresztül amúgy esterházyasan elmélkedik a szerző. A mű alcíme: "Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1966 március 4-én, 11-én, 18-án, 20-án elhangzott "Arany János előadások" írott változata". Az alcím egyébként - tudatosan vagy sem - megtévesztő, mert a hosszú dolgozat voltaképp nem Aranyról szól, egyszer-kétszer ugyan említődik a neve, de a kötet nem Arany-elemzés. Ez kiderül a mű első mondataiból is, ahol a szerző a keletkezéstörténetet rögzíti. Elmondja, hogy az ismert irodalomtörténész és egyetemi tanár, Kenyeres Zoltán kérte meg, hogy legyenek "ún. Arany János-előadások, négy darab előadás, kezdve március 2-án, a költő születésnapján, mindegy, miről, tartsa egy író". ; Az ún. Arany János-előadások tehát a születésnap okán kötődnek a költőhöz. Általános elmélkedés múltról, jelenről, a magyar kultúráról, tegnapi és mai politikáról, a szerző személyes dolgairól, vonzódásairól; vélemények és helyzetjelentések - Esterházy módra; idézőjelek, kanyarok, fricskák, iróniák, stilaritások. Aki szereti Esterházyt, az örülhet ennek az újabb jellegzetes műnek. Sok újdonsággal nem szolgál a mű, az "esterházys" gondolkodásmód és stílus immár nem reveláció, a könyv mégis érdekes olvasmány, az írót kedvelők bizonyára keresni fogják.
Írta: Könyvtári Intézet

Esterházy Péter további művei