Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Életemből

Könyvismertető

Vegyes gyűjteményt veszünk kézbe, amint ezt már a Jókaitól eredő zárójeles alcím műfajmegjelölése jelzi: "Igaz történetek. Örök emlékek. Humor, Útleírás". Nem teljesen azonos a gyűjtemény anyaga az alapjául szolgáló, 1898-ban megjelent előzményével; a különbségeket a példamutatóan tárgyszerű utószóban Gángó Gábor fölsorolja. Kiváltképpen indokolt azoknak a szövegeknek a kihagyása, amelyek a mostani gyűjteményes díszkiadásban más összeállításban már megjelentek. Az itt bemutatott kötetek "a Révai-féle kiadás szövegeiből mindazokat tartalmazzák, melyek Jókai személyes élményein alapulnak, amelyek kortársairól szólnak", az író életrajzilag fontos és kedves helyeihez kötődnek, nemzet- és művészettörténeti jelentőségűek. ; Kaleidoszkópszerű változatosság jellemzi a két kötetet, akár a tematikát, akár a hangnemet vagy a műfajt tekintjük. Nevezetes álneve volt Jókainak a Kakas Márton: Most együtt vannak azok a mindig időszerűen találó, néha éppen utólag is zseniálisnak bizonyuló publicisztikai apróságok, portrék és levelek, amelyeket az egykori kortárs olvasó ehhez a beszélő névhez köthetett. - A negyvennyolcas március 15-e egyik főhőse 1875 szeptemberében meglátogatja a kiegyezés bajnokát, Deák Ferencet. Kedélyeskednek, de a lappangó fő téma Kemény Zsigmondnak, "e tiszta léleknek, e lángelméjű államférfiúnak" a tragikus sorsa, "kinek lelke elébb megtörött, mint porhüvelye". A túlélő tanú és kortárs érzékeny lelkiismeretéből fakadó humor, melankólia és bűntudat köti össze, fátyolozza be a látszólag vegyes vagy széttartó szellemű írásokat. ; Fölróják Jókainak a Habsburg császári családdal való, meghitten érzelmesnek tartott kapcsolatát. A Rezső trónörökös írószobája hősét Rudolfról mintázta, de a "magasan született férfiban" a szellemi képességet, az értelmiségi érdemet becsüli, azt, hogy egy arisztokrata "az irodalmi foglalkozásban" leli föl legmagasabb élvezetét. A művelt emberiesség eszménye nemcsak a rangi előítélettel fordítja szembe, hanem a fajival is. Én és a zsidók címmel filoszemitává válásának történetét írja meg, bátor előítélet-mentességgel, a népszerűtlenség kockázatát is vállalva. Beleszövi e cikkbe az egész életmű koreszméket és korstílusokat túlélő, nemesen emelkedett szellemi igazságát: "A szeretetnek is van hódító ereje." Ezt az egyetemes eszmét ha nem is felekezeti meghatározottságú, de legalább deista "vallásosság" jegyében konkretizálja A látható Isten című, a válogatás élén álló vallomás.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei