Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Móró Imre: Magyar nyelvű rövidítések és betűszavak szótára, jogi rövidítések

Könyvismertető

A rövidítések, a betűszavak a mai nyelvhasználatban sűrűn, sőt egyre sűrűbben előforduló szófajt alkotnak, gyakran él a mozaikszavakkal a sajtó, a szaknyelv és nemkülönben a köznapi beszéd. Ugyanakkor nem ritkán a félreértések forrásai ezek, hiszen naponta újak jelennek meg a hírekben, olykor összetéveszthetők, esetleg idővel elhomályosul jelentésük stb. Épp ezért Móró Imre arra vállalkozott, hogy az általánosan elterjedtek mellett a különböző szakterületek - elsőül a jog - mozaikszavait összegyűjtse és alfabetikus rendű szótárban értelmezze. A közkézen forgó lexikonokat (Új magyar lexikon, Magyar életrajzi lexikon), az országos napi- és hetilapokat (Népszabadság, Világgazdaság, HVG), valamint a Felsőoktatási felvételi tájékoztató köteteit áttanulmányozva kigyűjtötte a fontos mozaikszavakat, és e műben megadja értelmezéseket, föloldásukat: az AAM-től (Alpok-Adria Munkaközösségtől) a ZsVK-ig (Zsidó Világkongresszusig). A kötet függeléke a Jogi rövidítések címet viseli, itt a Magyar Közlöny anyagára támaszkodva oldja föl a hivatali - államigazgatási, törvényhozási, jogászi stb. - nyelv közkeletű, de sokak számára rejtélyesnek ható rövidítéseit. Az összesen mintegy 4000 tételes szótár kizárólag magyar nyelvű mozaikszavakat vesz számba, idegen eredetűeket nem (tehát szerepel az ENSZ, de nem szerepel az UN), továbbá nincsenek közöttük mértékegységek, illetve kicsinyítő-becéző formák, gyermeknyelvi eredetű rövidítések. A fölvett mozaikszavak túlnyomó többsége intézménynév. ; A könnyen kezelhető - folytatást is ígérő - szótár nagyobb közkönyvtárak prézensz gyűjteményeibe való, fontos kézikönyv.
Írta: Könyvtári Intézet

Móró Imre további művei