Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Anonymus Kardoskút 2008. május 5. 11:42

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Irwin Shaw: Oroszlánkölykök

Könyvismertető

Sikeres színdarabok és novellák után 1948-ban jelent meg Irwin Shaw első regénye, amely friss, második világháborús témájával, ügyes szimultán szerkesztésmódjával és olvasmányosságával gyorsan világsikert aratott. ; A regény indulásakor Margaret Freemantle, amerikai diáklány 1938-ban Tirolban megismerkedik Christian Dienstl-lel, a jóképű, rokonszenvesnek látszó náci síoktatóval, majd hazatér Amerikába, ahol Michael Whitacre, egy baloldali beállítottságú rendező barátnője lesz. Ezen a vékony szálon fonódik össze először a két férfi főszereplő sokáig külön szálakon futó sorsa, akikhez később csatlakozik Noah Ackerman, a zsidó intellektuel is (vele Michael a kiképzőtáborban ismerkedik meg). ; Bár sem Dienstl, sem Michael sorsa nem rózsaágy a hadseregben, legnehezebb sora Noah-nak van: értelmiségi és zsidó létére katonatársai állandóan kínozzák brutális antiszemitizmusukkal, mégsem veszíti el az emberi jóságba vetett hitét, és férfiként is meg tudja állni a helyét. Noah rendíthetetlen humanista meggyőződését állítja szembe az író - különböző hadszíntereken: Afrikában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban - Michael intellektuális kétkedésével és Dienstl erkölcsi-politikai elkötelezettségével a rossz mellett. ; Bár újabb és jelentősebb második világháborús regények ismeretében Shaw művének fénye kissé már megkopott, s ma jobban meglátszik rajta, hogy inkább nagy mesterségbeli tudással megírt lektűr, mintsem elsőrendű irodalom, népszerűsége valószínűleg változatlan marad.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Irwin Shaw további művei