Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: A rövid élet titka

Könyvismertető

Moldova György új műfajra lelt a kilencvenes évek folyamán; korábban is kedvelte a velős mondásokat, a tanulságok frappáns megfogalmazását, de ezeket novelláiban, regényeiben, szociográfiai munkáiban többnyire a szereplői szájába adta, a narratív-leíró részekben, a szerzői beszédben ő maga viszonylag ritkán élt velük. Az utóbbi három-négy esztendőben viszont önálló szólammá alakította a régebben inkább stiláris élénkítésül szolgáló fioritúrákat - szentenciáit immár közvetlenül, egy idősödő író keserédes tapasztalatainak summázataiként nyújtja át az olvasónak. Mostani kötetében negyedik alkalommal ad közre mindennapi bölcsességeket, életvezetési tanácsokat: a Kis aljasságok, lányaimnak (legutóbb: 9622199)) volt az első a sorban, ezt követte Az ideális hadifogoly (9523203), majd az Akit a múzsa fenéken csókolt. (96101184) című "íróiskola". E művek tartalmi rokonsága a kiadványok azonos küllemén kívül publikálásuk menetrendjében is megnyilvánul, mert mindegyikük anyaga a könyv megjelenésével párhuzamosan, folytatásokban látott-lát napvilágot a "szatirikus kéthetilap", a Hócipő hasábjain. Az író előadásmódja ebben a műfajban gyűjteményről gyűjteményre ugyanaz; előbb a szentenciát közli lehetőleg minél blikkfangosabb formában, utána pedig kommentárt fűz hozzá, mely legtöbbször fogalmi kifejtés, és így gyakran kelt olyan hatást, mint amikor egy vicc csattanóját elmagyarázzák, néha viszont a tételt valamilyen példabeszéd követi. Bár e történetek között akadnak sok helyről ismerős vándoranekdoták is, ez a második típus mégis sokkal színesebb, elevenebb, mint az első. Moldova munkásságának tántoríthatatlan hívei valószínűleg ez utóbbiak miatt forgatják szívesen ezeket a kis könyveket is, de most különösen vegyes állagú szövegben kell ráakadniuk a mazsolákra.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei