Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Matuca Ivett Kaposvár 2011. március 25.

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gabriel García Márquez: Baljós óra

Könyvismertető

Kolumbia képzeletbéli, de tipikus - poros, fülledt klímájú, hegyektől övezett és körbezárt - kis falujában játszódik a híres író kisregénye, amelyet 1962-ben hazájában a regény nemzeti díjával tüntettek ki. Ez az elismerés avatta valódi íróvá az újságíróként politizáló García Marquezt. Világszerte ismertté a Száz év magány tette; az az "eposz", amely nemcsak Kolumbia, de az egész latin-amerikai földrész ellentmondásos jelenét foglalja össze; és azokat a kisregényeket, novellákat, amelyek a Baljós óra színtereit és történéseit idézik fel újra és újra, megelevenítve az író gyermekkori emlékeit. ; A nevesincs falu a kolumbiai polgárháborút követő látszólagos béke és nyugalom időszakát éli. A mindennapok évszázados normák szerint folynak: a férfiak többsége az erdőben dolgozik, a magukra maradt asszonyok pedig szenvedélyes viszonyokról álmodoznak a házimunka végzése közben. A rend fölött az elöljáró őrködik, de az erkölcsi tisztaságért Ángel atya a felelős, aki harangszóval jelzi a kis mozi filmjeinek "bűnös" tartalmát. A falu életét a váratlanul megjelenő és elszaporodó paskvillusok kavarják föl. A virradatra megjelenő falragaszok "kibeszélik" a meg nem gyónt vétkeket, és sose tudta meg senki, ki rakta ki őket a falubéliek kapujára. A történet néhány napba sűríti - október 4-étől, Assisi Szent Ferenc napjától 21-ikéig, Szent Hilárion napjáig - a "tettesek" felderítésének mozzanatait, és ez alatt a rövid idő alatt nemcsak a falu lakóit ismerhetjük meg, de a látszólagos rend mögött mindent meghatározó diktatórikus uralmi rendszert is, továbbá a kijárási tilalmat elrendelő, a korrupt közigazgatást megtestesítő elöljárót, aki maga is tehetetlen - a falubéliekhez hasonlóan - az elmaradott szokásrendszer és a végzetszerű hagyományokkal szemben. A bíró, az orvos, a postás és a borbély, valamennyien ugyanúgy terrorral válaszolnak a félelem érzésére, mint a rendőrséget mozgósító elöljáró. És valamennyien részesei a végzetnek is, amely a kora reggeli "baljós órákban" pusztítja a falut - és megkövesíti évszázados félelmeiket a jobb életbe vetett hit reménye nélkül. ; A látszólag szenvtelenül megjelenített drámai események nem tartalmaznak politikai-erkölcsi konklúziót: az író pusztán a krónikás szerepét vállalja, és elbeszélése éppen tárgyilagos egyszerűségében válik a korrupt, képmutató diktatúra leleplezőjévé. García Marquez a Baljós óra első nagy sikere után ugyanezt a témát járta körül egyre "tökéletesebb" írásaiban, amelyek talán kissé háttérbe szorították kisregényét. Mostani, önálló kiadása bizonyítja, hogy stílusa és üzenete mit sem veszített erejéből - méltó az újraolvasásra, az ismételt felfedezésre. - Széles körben beszerzendő kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Gabriel García Márquez további művei